Croissants till frukost – Annika Estassy

Croissants till frukostKajsas snabba tankar: Relationsdrama med Medelhavet som fond.

Recension: Cecilia och Gabriel har hittat tillbaka till varandra efter en utomäktenskaplig affär. De är fortfarande inte gifta utan kallar sig för varandras före-detta. Drömmen om barn finns hos Cecilia, en dröm hon inte kan ge upp. Varje månad när hon märker att det inte gått denna gången heller blir hon besviken. Gabriel däremot, han är lättad. Han är inte speciellt intresserad av att få barn, snarare rädd. Dessutom är han rädd för att Cecilia ska komma på att han ljugit för henne. Han är inte lika potent som han verkligen har berättat.

Boken börjar i Stockholm. Där lever de båda tillsammans, men ändå inte. De delar inga drömmar och irritationen mellan dem kommer och går. Finns det då något vettigare att göra än att köpa ett hus i Frankrike? Ett renoveringsobjekt vid Medelhavet? Som de ska rusta upp till ett fungerande B&B?. Ja, så tänker i alla fall Gabriel som utan att konsultera Cecilia köper en fastighet av den charmiga Antoine. Efter många om och men går Cecilia med på ge det franska huset ett försök och ett rikt persongalleri målas upp. Dessutom tillbringar Antoine mycket tid i närheten av deras nya ställe. Detta får Cecilia att börja smida planer.

Först och främst vill jag börja berömma omslaget. Jag tycker det är mitt i prick. Färgerna harmoniserar med bokens handling och bilden är vacker. Jag gör ibland uppehåll i läsningen för att titta lite på omslaget, för att förstärka känslan som Estassy beskriver i boken. Jag tycker faktiskt att hon lyckas bygga upp en trevlig miljö. Det är varmt, huset är nergånget, avloppet svämmar över och Cecilia inreder med rosor och spetsar. Jag njuter av den härliga franska sommaren trots att regnet öste ner utanför fönstret när jag satt och läste.

Själva handlingen i boken är väl något otrolig, men vad gör det? Den är underhållande och får en att fundera på ens egna drömmar och att dessa drömmar faktiskt inte är av cement, utan kan förändras. Tyvärr tror jag inte att det kan gå till så som det gör i boken i verkliga livet, där behövs det nog att man både ger efter lite och kompromissar.

Språket i boken är lättflytande och gör att ögonen bara kan flyta över texten. Vissa passager känns lite krystade, endast instoppade för att få läsaren att skratta. Jag tror att CROISSANTS TILL FRUKOST hade klarat sig lika bra utan dessa stycken. Boken innehåller och förmedlar värme trots att uppgivenheten och paniken lurar under ytan hela tiden. Det här är feelgood-litteratur när den är som bäst för den får mig faktiskt att må bra. Dessutom får den mig att fundera på om det där med ett B&B i Frankrike inte vore en så dum idé trots allt. Ska bara lära mig franska först…

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret!

Rekommenderas för: Frankofiler, obeslutsamma par, de som vill läsa en trevlig bok som får en att må bra och trivas en stund.

4/5 Kajsa Ankor

Betyg 4

12 reaktioner på ”Croissants till frukost – Annika Estassy

  1. Pingback: Kvartalsrapport 2014 #2: April – Juni | Kajsas bokblogg

  2. Pingback: En smakebit på søndag: Solviken – Annika Estassy | Kajsas bokblogg

  3. Pingback: Taggar 2015 #1: Kulturkollos monsterutmaning – Kajsas bokblogg

  4. Pingback: Fem noveller av Estassy – Kajsas bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.