American Dirt – Jeanine Cummins

“Trauma waits for stillness. Lydia feels like a cracked egg, and she doesn’t know if she’s the shell or the yolk or the white. She is scrambled.”

American Dirt toppar många listor runt om i världen just nu. Boken har två sidor, en litterär och en kontroversiell. Vi börjar med att prata om boken.

Redan från första kapitlet är man fast. Lydia och Luca – mor och son – bevittnar hur hela deras familj avrättas av kartellen. Det är omöjligt att stanna kvar, deras liv är i fara. Flykten går från Acapulco genom Mexiko och upp mot USA, där drömmar kan bli sanna och deras liv är i säkerhet. På vägen, samma väg som många andra illegala flyktingar tar, möter de många nya människor. Men vem kan man egentligen lita på?

Hela läsningen är nervkittlande. Ända från första ordet till det sista. Att vara på flykt måste vara en av de värsta situationerna man kan hamna i. Paranoian som Lydia och hennes son känner genomsyrar pappret. Även kärleken mellan Lydia och Luca är fin att följa. Som mamma gör hon allt för sin son och hans välbefinnande är alltid första prioritet för Lydia.

American Dirt är en läsvärd bok som har gett mig stor behållning, inte bara under läsningen utan även en tid efter. Men boken har fått mycket kritik. Jeanine Cummins är nämligen inte från Mexiko och har ingen erfarenhet av att fly från någonting. Har hon verkligen rätt att skriva en bok om just flyktingar?

Jag är kluven. Jag tror att det vore helt omöjligt att vara författare om man bara får skriva om det man själv upplevt. Mina böcker skulle handla om tandvård och taxar (säg till om ni vill läsa mer…). Kanske inte det roligaste i längden? Jag tycker det viktigaste är att ämnet hanteras rätt. Jeanine Cummins har skrivit ett efterord som är mycket läsvärt och som berättar mer om både människor på flykt och andra författare som faktiskt har upplevt något liknande. Men förtjänar inte denna boken att bli skriven?

Det är klart att det känns privilegierat att en vit kvinna får sexsiffriga dollarbelopp för att skriva om mexikanska människor på flykt. Men i mina ögon är det inte boken eller författarens fel. Det är det kapitalistiska systemets.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.