No och jag – Delphine de Vigan

no och jagKajsas snabba tankar: En bok om att försöka hjälpa en unga människa på glid, trots dennes bakgrund.

Recension: Lou är en smart tjej. Hon har 160 i IQ och gillar att göra experiment. Hon bestämmer sig för att påbörja ett nytt experiment för ett skolarbete. Hon vill undersöka hur hemlösa tonåringar har det i Paris. Detta är början på något som kommer att förändra både Lous och hennes föräldrars liv.

Ganska snart så stöter Lou på den något äldre flickan No. Hon har fått mycket skinn på näsan och lever på att stjäla och lura folk. De båda flickorna blir sakta men säkert omaka vänner och när Lou frågar hennes föräldrar om det är OK att No flyttar in säger de ja.

Hur ska det gå? Kan No anpassa sig till ett normalt liv? Kommer hon våga lite på en annan människa igen? Och hur många chanser orkar familjen ge henne?

Lou har en vacker själ. Hon tror att ett gott hem kan läka alla sår, fysiska och psykiska. Man märker att hon vill ge all familjelycka hon känner till No. Och det är inte lätt för henne att öppna upp sig. Hon är van vid att vara lite av en enstöring. Att bara sitta med sina experiment och fokusera på skolarbetet.

Ämnet är aktuellt. Här uppe i Norrland får i alla fall jag en klump i magen varje gång man går in och ut ur en mataffär. Där sitter stackars människor i tjugo minusgrader och tvingas tigga för att klara sig. Det kan snackas hur mycket som helst om att det är ligor och att de har iPhones och annat dravel. Trots detta är väl ändå det viktigaste att se människan under filtarna och de tjocka dunjackorna. Och den människan är i behov av hjälp.

Boken är ännu en bok från Sekwa Förlag som jag verkligen tyckt om. Tror nog att jag hittat ett nytt favoritförlag eller så är jag mer frankofil än vad jag egentligen vill erkänna.

Rekommenderas för: Den som vill läsa en riktigt givande bok som ger en massor att fundera på.

5/5 Kajsa Ankor

Betyg 5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s