Psykopaten – Dean Koontz

Chyna och Laura är på väg hem till Lauras föräldrars hus bland vingårdarna i Kalifornien. Det som skulle bli en mysig paus från universitetet slutar i ond, bråd död då psykopaten Edgler Foreman Vess kallblodigt mördar Laura och hennes föräldrar. Chyna lyckas gömma sig men i ett försök att rädda Laura följer hon med Vess gömd i hans husbil. När Chyna dessutom får reda på Vess har en flicka vid namn Ariel hemma hos sig är hon villig att riskera sitt eget liv för att rädda henne och stoppa psykopaten.

Den här boken är intensiv. Ganska passande då den engelska titeln är just Intensity. Från slutet av första kapitlet sitter jag med andan i halsen och denna spänning släpper inte förrän sista kapitlet. Jag ville inget annat än att boken skulle ta slut så jag slapp sitta skrämd hela tiden. Den utspelar sig under 48 timmar och tar aldrig en paus.

Koontz gillar uppenbarligen beskrivningar. Det blev lite mycket ibland då hela sidor kunde vara miljöbeskrivningar som målades ut med en massa adjektiv. Samtidigt tror jag att det bidrog lite till boken. Alla dessa noggranna skildringarna höll spänningen igång längre. Lite som ett tv-program där de sprättar kuvertet för att kungöra vinnaren men drar ut på det med en meningslös trumvirvel.

Koontz beskriver psykopaten och hans tankar väl. Man förstår absolut inte varför han gör som han gör men det är intressant att följa hans sjuka tankar om makt och styrka. Chynas tankar skildras dels direkt i boken när man får följa henne men även via tillbakablickar på hennes barndom som var allt annat än lätt.

Jag rekommenderar den här boken om man vill bli skrämd. Jag rekommenderar inte att läsa den under mörka höstkvällar. Då finns det risk för mardrömmar!

 

Titel: Psykopaten

Författare: Dean Koontz

Förlag: Bra Böcker

Orginaltitel: Intensity

Antal sidor: 362

En reaktion på ”Psykopaten – Dean Koontz

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.