Mellan dagarna och nätterna vi skingras – Jonatan Jakobsson Wik

”Nästa dag är tröttheten en stickande känsla i ögonen vilken hon inte kan få bort, som känslan av att få schampo i ögonen när man var liten: hur man än gnuggar blir det bara värre.”

Detta är Jonathan Jakobssson Wiks debutroman. Han är skåning men nu bosatt i Göteborg där även boken utspelar sig. Hans arbete som psykolog speglar sig ofta i boken om den mer och mer sargade Cordelia.

Cordelia lever med Mannen och sonen Emil. Man märker redan på första sidan att äktenskapet är slentrian och mer något man är kvar i av bekvämlighet. Cordelia är intressant som karaktär, rent av mänsklig. Det är just denna förmåga att fånga verkligheten som gör Jakobsson Wiks debut till något extra.

Språket är oerhört metaforiskt, ibland på gränsen till överdrivet. Men jag tycker ändå att författaren balanserar på rätt sida av gränsen. Cordelia är en stram person och hennes karaktär blir mer levande när språket är målande.

Det är verkligen ingen feelgoodroman där kärleken glimmar och känslorna sprider sig över sidorna som en ettrig murgröna. Boken är istället djupt olycklig. Ljusglimtar skymtas och släcks. Kärleken finns trots allt där men främst mellan mor och son.

Om det här är en debut så är jag väldigt nyfiken på vad nästa bok ger. Fortsätt skriv, Jonatan Jakobsson Wik! För jag vill läsa mer av dig. Och tack för recensionsexemplaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.