Uppsamlingsheat februari 2018 – del 6

Varje månad samlar jag de böcker som inte riktigt kvalat in för ett eget inlägg i ett uppsamlingsinlägg. Kanske var böckerna inte minnesvärda eller så var de helt enkelt inte speciellt bra. Har ni läst några av böckerna?


Pottungen - Anna Laestadius LarssonPottungen av Anna Laestadius Larsson

En historisk roman som handlar om Johanna, Charlotte och Sophie. De har alla olika samhällsklass i 1700-talets Sverige när just samhällsklass var helt avgörande hur man skulle bli behandlad. Johanna, pottungen, har sin son Nils att ta hand om. Charlotte och Sophie sitter inne i slottet och samlar sina kvinnliga vänner för att diskutera kvinnors rättigheter. Samtidigt har Gustav III blivit mördad och Hertig Karl är på väg att bli Sveriges nya regent. Det är en intressant bok om en spännande tid i Sveriges förflutna.


Vem var Gabriella Orlova - Theodor KallifatidesVem var Gabriella Orlova? av Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides måste räknas som en av Sveriges främsta författare. Vilket språk! Det är just hans hantering av ordet som golvar i denna roman. Den mystiska Gabriella Orlova gäckar grekamerikanen Mike i 80-talets Aten. Det finns en viss suggestiv anda romanen genom som gör den lite svåråtkomlig för mig. Men jag ser framemot nästa bok av denna gigant till författare!


Kolibri - Kati HiekkapeltoKolibri av Kati Hiekkapelto

Första boken i serien om polisen Anna Fekete levererar. Den har allt en deckare ska ha. Och så är den dessutom finsk. Anna är en intressant karaktär med ett stort tålamod. Hennes partner har stora problem med hennes jugoslaviska härkomst och låter henne få höra detta så ofta det bara går. Deckargåtan är spännande men stundtals lite tamt. Ibland blir sidohandlingen om invandrare mer intressant. Boken har nyligen kommit ut i en pocketversion.


Behind Closed Doors - Elizabeth HaynesBehind Closed Doors av Elizabeth Haynes

Trafficking är ett ämne som tyvärr är alltför aktuellt. Boken handlar om en ung tjej som just råkat ut för detta. Under en semester i Grekland blir hon bortförd och hennes familj ger upp hoppet om att få återse henne. Vi spolar fram tio år och plötsligt så dyker den försvunna Scarlett upp igen. D.I. Louisa Smith tar sig an fallet. Spännande är det men boken är fylld av polisrapporter som stör läsningen ganska mycket. Jag saknar ett flyt helt enkelt.


En officer och spion - Robert HarrisEn officer och spion av Robert Harris

Författaren är nog en av världens främsta skildrare av historiska romen, främst från de olika världskrigen. I den här boken berättar han, i romanform, om Dreyfus-affären som hände i Frankrike 1895. Det jag har läst om denna händelse var att det var ett justitiemord av rang. Till och med författaren Zola tog parti för den judiska officeren Alfred Dreyfus.

Boken är oerhört välresearchad och det blir, trots det höga sidantalet, aldrig tråkigt. Det är skrämmande att se hur antisemitismen redan på den tiden var så utbredd i Frankrike. Och hur lätt det kan vara att sätta dit en helt oskyldig person…


The Primrose Path - Rebecca GriffithsThe Primrose Path av Rebecca Griffiths

Att bara tänka på hur det skulle kännas att bli bortförd och hållen som gisslan är jobbigt för mig. Att utveckla tanken vidare till hur det skulle kännas när gärningsmannen avtjänat sitt straff och blir frisläppt är ännu jobbigare. Men den jobbigaste tanken är nog ändå att känna mig iakttagen. För det är ungefär allt det som den här boken handlar om. Tyvärr är det en alldeles för långsam bok med ett alldeles för framstressat slut. Tyvärr, för det hade kunnat vara så bra!


Merry Christmas Alex Cross - James PattersonMerry Christmas, Alex Cross – James Patterson

Med väldigt stor text på överdrivet många sidor får vi följa Alex Cross när han försöker få en gisslantagare att släppa gisslan. Dessutom verkar det även som en terrorattack är på väg att äga rum. Det är väldigt likt andra böcker av James Patterson som jag har läst. Det fungerar utmärkt som en solstolsbok men man bör nog inte läsa mer än en Patterson i månaden (då håller man kanske jämn takt med hans utgivning).


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.