”Thrillande” kvalitets-YA

Första gången jag såg dig - Tasha KavanaghFrån Goodreads:
Yasmin är fixerad vid Alice, den populära tjejen i klassen. I en särskild Alice-ask samlar hon saker som tillhört henne: en lapp med ett ritat hjärta, ett godispapper eller en strumpa som luktar som hon. Men en dag får Yasmin syn på en ensam man som står och iakttar Alice vid skolan. Hon får för sig att han tänker kidnappa henne och ser sin chans att ingripa och bli Alices räddare. Men är Alice verkligen i fara eller är allt bara en produkt av Yasmins fantasi? Hon söker upp mannen och försöker nästla sig in hos honom för att kunna vara på rätt plats när han väl begår brottet. Men precis när hon börjat släppa tanken på att han kommer att ta Alice, det var nog inbillning alltihop, då försvinner hon. 


Om jag skulle få frågan hur en kvinnlig huvudperson i en YA-bok ser ut så ser jag en söt, snygg, smal och leende tjej framför mig. Fördomsfullt kan man tycka men det är den upplevelsen jag får när jag läser YA. Huvudpersonen i Kavanaghs Första gången jag såg dig ser inte riktigt ut som min stereotyp. Hon har ett uppenbart problem med mat och gör något som jag misstänker är vanligare än vad man tror – hon äter för att tränga undan jobbiga känslor. Men det som gör den här boken så pass mycket bättre (och dessutom mer trovärdig) är att det inte är det boken handlar om. Hennes vikt och hennes matmissbruk används snarare som ett sätt att beskriva Yasmin – det definierar inte henne.

Huvudfokus i boken ligger på Yasmins något konstiga relation till sin snygga klasskamrat Alice och vad som händer när hon försvinner. Boken handlar också om vad ett utanförskap som inte är självvalt kan leda till för en ung människa. Det lär sätta sina spår att aldrig riktigt känna att man har en plats, varken i skolan eller i hemmet med sin mamma och styvpappa.

Första gången jag såg dig är YA när det är som bäst. Det är inte sockersött eller fyllt med insta-love-relationer. Det är mörkt, obehagligt men samtidigt är det även realistiskt. Dessutom blev jag väldigt nyfiken på att smaka en bit Cadbury Turkish Delight…


Titel: Första gången jag såg dig
Originaltitel: Things We Have In Common
Författare: Tasha Kavanagh
Format:  Danskt band
Originalspråk: Engelska
Bokförlag: ETTA
Utgiven: 2016 (2015)
Antal sidor: 271

Annonser

6 reaktioner på ””Thrillande” kvalitets-YA

 1. Vargnatts bokhylla mars 7, 2018 / 6:22 e m

  Den här har jag varit nyfiken på sen den kom ut 🙂 Men visste inte att den räknas som YA!

  • Kajsa mars 7, 2018 / 6:36 e m

   Det visste inte jag heller. Enligt Goodreads gör den det. En annorlunda YA. 🙂

 2. Carro mars 8, 2018 / 6:22 f m

  Åh det låter intressant! Hade nog aldrig plockat upp den på måfå, omslaget skriker inte YA direkt men nu blev jag lite mer sugen. Man ska ju inte döma boken efter omslaget 😉

  • Kajsa mars 8, 2018 / 7:47 f m

   Håller helt med dig. 🙂

 3. bokhuset mars 8, 2018 / 7:50 f m

  Intressant. Har inte hört talas om, men den hamnar på läslistan. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.