Veckans topplista v.4 – Förintelsen

Det är tur att jag är van vid att diktera på jobbet för nu får min kära far knappa in blogginläggen en tid framöver. Mina fingrar är inte direkt samarbetsvilliga för tillfället. Denna veckan har vi tillsammans valt ut fem böcker som passar in i Johannas topplista. Det är ett tungt ämne den här gången, nämligen förintelsen.

Topplistan vecka 4

Första boken, The Boy in the Striped Pajamas av John Boyne, handlar om en tysk pojke som går på upptäcksfärd längs det långa staketet. Där träffar han en pojke i randig pyjamas. Samma kläder som alla andra på andra sidan stängslet.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är en av de bästa böckerna jag någonsin läst. Här får vi följa en romsk kvinna från det att hon överlever koncentrationslägret Ravensbrück till hennes 85-årsdag då hon avslöjar att hennes namn inte är Miriam.

Boken Pojken som överlevde förintelsen av Thomas Buergenthal och boken Med förintelsen i bagaget av Sioma Zubicky är skrivna av överlevare från Auschwitz. Starka och viktiga böcker som jag ännu ej har läst.

Sista boken berättar om en del av förintelsen som inte är lika välkänd, nämligen Vel’ d’Hiv. Den franska polisen samlade ihop judar från hela Paris och låste in dem i väntan på att nazisterna skulle transportera dem vidare till koncentrationsläger. Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay är mycket läsvärd.

 

 

17 reaktioner på ”Veckans topplista v.4 – Förintelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.