Otäckt i Gullspång

Annabelle - Lina BengtsdotterEn varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves. 

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Hon värjer sig, vill inte åka, men gör till slut som alltid: följer order.

Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från. Medan Charlie söker efter sanningen om vem Annabelle var och vad som hänt henne, gör hon skrämmande upptäckter om sin egen bakgrund.


Boken blev utnämnd till Årets deckardebut 2017 och jag förstår varför. Den är skickligt uppbyggd och det märks att Lina Bengtsdotter har talang för det här med att skriva böcker. Hon skriver på ett sätt som får läsningen att flyta och det uppskattas verkligen när boken är så här spännande.

Mysteriet med den försvunna tonåringen Annabelle nystas sakta upp genom gediget polisarbete som dock stöter på patrull. Gullspångs egna poliser är inte överlyckliga över förstärkningen från Stockholm. Dessutom är Charlie Lager en ganska problematisk person.

Det är just karaktären Charlie Lager som i mina ögon är bokens svaghet. Hon är aningens lik den klyschiga detektiven som är lite för vanligt förekommande i nordiska spänningsromaner. Hon har problem med alkoholen och ett mörkt förflutet som hon inte bearbetat och som ställer till en massa besvär i utredningen. Hon har skapat en hård yta som hon inte släpper in någon innanför. Men det är när hon mjuknar och visar upp sin mjuka sida som hon kommer till sin rätt.

Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Lina Bengtsdotter. Det är en sann glädje att läsa en debut av denna klass och ger en hopp om fler böcker med samma kvalitet.Titel:
Annabelle
Författare: Lina Bengtsdotter
Format:  Pocketbok
Originalspråk: Svenska
Bokförlag: Månpocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 314

Annonser

4 reaktioner på ”Otäckt i Gullspång

 1. Monika januari 14, 2018 / 8:11 f m

  Jag var ju tvungen att ha den här, efter att ha läst så otroligt mycket bra om den. Det kan till och med hända att den får smita lite före i kön och inte behöver vänta fyra-fem år…

  • Kajsa januari 14, 2018 / 10:05 f m

   Du läser den snabbt. Å andra sidan kanske det hunnit komma några till om fyra år så du kan läsa en hel serie istället… 😉

 2. Johannas deckarhörna januari 14, 2018 / 1:47 e m

  Jag gillade hennes sätt att beskriva ett litet samhälle där alla känner alla. Kan dock hålla med om att Charlie Lagers problem och destruktiva sidor inte gör henne direkt unik.

  • Kajsa januari 14, 2018 / 1:53 e m

   Håller helt med dig. Gullspång var inte bara en plats i boken utan nästan en karaktär med ett mycket mörkt förflutet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s