Tonårsangst deluxe

Looking for Alaska av John Green


Looking for Alaska - John GreenJag beundrar John Green. Han har en fantastisk förmåga att sätta ihop ord till vackra meningar som faktiskt betyder något för läsaren. Han skriver med humor och kärlek. Och han skriver alltid om ungdomar. I Looking for Alaska får man möta Miles. Han kommer från Florida men är just på väg att börja på en internatskola i Alabama. Det är här berättelsen börjar.

Miles får flera nya vänner och även ett nytt namn: Pudge (för att han är så slank). Den nya vännen som han är mest tagen av är Alaska. Hon är en ung tjej som inte har det så lätt hemma. Hon älskar litteratur och är väldigt intelligent. Tillsammans med sitt nya kompis gäng lever Pudge livet. Tills den natten då allting förändras. Den natten när ingenting blir sig likt igen.

Looking for Alaska är uppbyggd av två delar: BEFORE och AFTER. Varje kapitel i den första delen är en nedräkning till något som kommer att hända. Detta är olidligt spännande och ett snyggt men enkelt knep att använda sig av som författare. Jag gillade den här boken överlag men har några invändningar…

Varför röker de så mycket? Ett så onödigt budskap att skicka ut till ungdomar som ingår i målgruppen för boken. Rökning framställs inte som något dåligt utan snarare ett måste när gänget träffas. Det gör mig nästan arg att det tas så lättvindigt på eftersom det faktiskt är så farligt som alla säger det är.

Första delen innehåller väldigt mycket tonårsvemod. Looking for Alaska är John Greens debutroman och det känns som om han kopierat upplägget i alla sina böcker. Mycket angst, smarta men knepiga tjejer som blir kurtiserade av lite blyga, nördiga pojkar. Ja, det är väl hans koncept och det fungerar, men under tiden jag läste boken så tänker jag flera gånger: pratar verkligen ungdomar så här?

Den andra delen är den bästa delen av boken. Twisten som händer tänker jag inte gå in på men John Green knyter ihop säcken på ett exemplariskt vis. Nu har jag läst alla böcker som han har gett ut och jag ser faktiskt fram emot nästa bok, det var ju ett tag sen han släppte något…


Rekommenderas för:
John Green-fanatiker eller för den som vill läsa en välskriven bok


3/5 Kajsa Ankor
Betyg 3


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s