Stackars Snövit!

Snövit ska dö av Nele Neuhaus


Snövit ska dö - Nele NeuhausÄr man inne i en lässvacka behöver man en bok som lyfter en ut ur det hål man befinner sig i. Boken ska helst vara en bladvändare med karaktärer som lockar in en i handlingen och spänning som får en att fastna. Snövit ska dö uppfyller alla dessa kriterier. Vilken perfekt bok det var att komma tillbaka med!

I den lilla byn Altenhain utanför Frankfurt har det hänt hemska saker för mer än tio år sedan. Två flickor har försvunnit och deras kroppar har aldrig hittats. Vi hoppar tio år framåt i handlingen och möter bokens huvudperson, Tobias. Han har just avtjänat sitt fängelsestraff för bortrövandet och de troliga morden på dessa flickor. Bevisen mot honom var inte direkt överväldigande men det räckte med indicier för att döma honom. Byn är i upprorstillstånd nu när Tobias ska komma tillbaka trots att han avtjänat sitt straff.

Samtidigt som Tobias försöker hitta tillbaka till sitt trasiga liv i den lilla byn så hittas ett skelett på en gammal militärflygplats och en kvinna blir nerknuffad från en viadukt över en hårt trafikerad motorväg. Poliserna Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein tar tag i de båda fallen och alla spår pekar mot byn Altenhain men även mot Tobias.

Som jag redan nämnt så hugger den här boken tag i en redan från första sidan. Jag hade väldigt svårt att lägga ner boken och läste ut 400+ sidor på ett dygn. Jag gillar karaktärerna. De är inte riktigt så klyschiga som poliser kan vara i andra deckare utan snarare en frisk fläkt i deckarvärlden. Denna bok handlar en hel del om Oliver von Bodensteins privatliv som blir ett intressant inslag i deckargåtan. Hans reaktioner på det som händer honom är mänskliga och känns trovärdiga. Överhuvudtaget känns hela boken ganska så trovärdig. Den lilla byn som går ihop och skyddar sina invånare. Det skulle nog kunna handla om vilken by som helst, även i Sverige.

Det som drar ner boken lite är det faktum att detta är den fjärde boken i serien om Kirchhoff och von Bodenstein men den första som kommer ut på svenska. Jag föredrar att läsa en serie i rätt ordning och det förekommer en hel del spoilers till de böcker som kommit ut innan. Ett exempel på det faktum att man saknar fakta från de tre första böckerna är att man saknar kontext kring den otrevliga medarbetaren. Han har nog ställt till saker i tidigare böcker, något som inte nämns i den här. Kanske var de tre första böckerna inte av samma kvalitet som den här, vad vet jag? Men det är lite störande att läsa referenser till de föregående böckerna och veta att just denna referens var en megaspoiler. Men Snövit ska dö fungerar som fristående bok också! Nele Neuhaus är i varje fall en författare som jag ser fram emot att läsa mer av.


Rekommenderas för: Spänningssökare, bybor eller den som vill läsa en välskriven deckare som skiljer sig lite från mängden


4,5/5 Kajsa AnkorBetyg 4,5


8 reaktioner på ”Stackars Snövit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.