Vi är beroende av varandra

Hägern av Lise Tremblay


Hägern - Lise TremblayJag har inte läst många böcker från Kanada och av de tror jag ingen har utspelat sig i den franskspråkiga delen. Hägern är en novellsamling där vi får följa fem människors liv i en liten skogsby i provinsen Quebec. Några av novellerna handlar om de som bott hela sitt liv i byn medan de andra handlar om de gäster som intar byn på sommaren eller vid jaktsäsongen. Det som är intressant med boken är att de båda grupperna är beroende av varandra. Gästerna behöver invånarna för att kunna leva ett gott liv när de har semester eller jagar. Invånarna behöver gästerna för att överleva. Det är genom turismen som de stora pengarna rullar in.

Denna symbios är ju långt ifrån fridfull. I titelnovellen, Hägern, så upptäcker en man att någon har skjutit massor av fåglar, även ovanliga arter till exempel hägrar, precis innan ett stort ornitologiskt möte skall inta byn. Hur ska man nu göra? Missa alla pengar och förmodligen inte få tillbaka ornitologerna nästa år? Eller ange den man tror har skjutit alla fåglarna och sälja ut en av byns invånare till polisen? Ja, det är inget enkelt val i den här byn och katastrofen är ett faktum.

Tremblays språk är enkelt och korthugget. Det passar verkligen in här och trots få ord så får hon ändå till en skarp återgivning av det som händer. Min favoritnovell är Élisabeth ljög. Den handlar om en kvinna som har en sommarstuga i byn som blir vän med en av invånarna. Vän och vän, det handlar mest om att hon blir försedd med diverse oätliga maträtter och helst vill att Élisabeth ska gå hem igen. Men hur mycket Élisabeth än vill var vän med sommargästen så kan man aldrig tvätta ur bysjälen.

Det här var den bok jag läste i februari som ingår i Jorden runt V. Nästa månad är det dags för en tripp till Asien. Jag hoppas på en lika bra bok den månaden!


Rekommenderas för: Ornitologer, bybor, stadsmänniskor eller den som vill läsa en riktig liten pärla till bok!

5/5 Kajsa Ankor
Betyg 5


 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s