YA-noveller som inte liknar något annat

Kaleidoscope av Alisa Krasnostein & Julia Rios


Jag fick nys om den här novellsamlingen via Goodreads och tyckte att den verkade vara något för mig. Fantasy och sci-fi-novller ur YA-genren som inte skulle likna något annat. Det kunde alltså bära eller brista. Visst fanns där några noveller som inte var toppklass men överlag höll den här antologin en väldigt hög nivå.

Kaleidoscope - Alisa Krasnostein


De noveller som ingick i boken:

Cookie Cutter Superhero av Tansy Rayner Roberts – Novellen handlar om hur superhjältar väljs ut i ett framtida Australien. Utvalda personer kliver in i en maskin och ut kommer en superhjälte. Vem man blir och vad man får för kraft får man inte veta förrän det är klart. Väldigt intressant och välskriven novell. Jag skulle gärna vilja läsa mer om det här.

Seventh Day of the Seventh Moon av Ken Liu – Min absoluta favorit av alla noveller! Om olycklig kärlek mellan två flickor som får lite perspektiv på deras relation från oväntat håll. Vackert så det gör ont!

The Legend Trap av Sean Williams – Lite konstig och segdragen novell om några ungdomar som kliver in i en sorts teleporteringsmaskin och vet inte riktigt var de hamnar. Slutet gör det hela lite bättre.

End of Service av Gabriela Lee, Chupacabra’s Song av Jim C. Hines och The Day the God Died av Alena McNamara är alla lite förutsägbara och faktiskt riktigt trista. Jag hade gärna velat ha lite mer förklaringar till vad som händer.

Signature av Faith Mudge – Handlar om en tjej som jobbar i en bokaffär. Det visar sig att det inte bara är ett jobb, utan snarare henne kall! Vem skulle inte vilja ha det som kall?

The Lovely Duckling av Tim Susman – Ännu en av mina favoriter. Här får vi följa en flickas resa in i ett liv som shapeshifter. Dock är den upplagd som korrespondens mellan flickan, hennes pappa och en specialskola för elever med liknande gåvor. Nytänkande och välgjort.

Kiss and Kiss and Kiss and Tell av E.C. Myers – Ta detta piller innan du kysser någon nästa gång så kommer du se din framtid tillsammans med denna människa. En fin historia med intressanta vinklingar. Dessutom en påminnelse om att kärleken inte alltid finns rakt under näsan på en.

Vanilla av Dirk Flinthart, Walkdog av Sofia Camatar, The Truth About Owls av Amal El-Mothar, Every Little Thing av Holly Konch, Happy Go Lucky av Garth Nix och Ordinary Things av Vylar Kaftan är alla medelmåttiga noveller. Ingen är direkt något nytt men samtidigt är de flesta läsvärda.

Careful Magic av Karen Healy – En av de allra bästa novellerna. Om en tjej som är lite utanför då hon inte tillhör samma magifraktion som resten av skolan. Men när de behöver hennes hjälp så förändras hennes liv för alltid.

Celebration av Sean Eads – Science fiction som utspelar sig på ett anti-gay-sommarläger. Ja, det är riktigt underhållande det här!

Krishna Blue av Shveta Thakrar – Tänk er att färger har en smak. Hur smakar egentligen blått? Som vatten kanske… Det är färger som får flickan i novellen att överleva. Vackert och lite skrämmande.

Double Time av John Chu – Visst vore det bra att få göra om och göra rätt i bland? Men till vilket pris…?

Welcome av William Alexander – En novell som gör mig sugen på att läsa mer av författaren. Han skriver som en gud! Den handlar om en man som har sin familj på månen och måste fly över det farliga gapet varje gång jorden och månen närmar sig varandra för att kunna träffa sin familj. Aktuellt tema!


Rekommenderas för: YA-läsare som gillar noveller, den som är sugen på att upptäcka nya författare från andra hörn av världen än Storbritannien och USA

5/5 Kajsa Ankor
Betyg 5


 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s