När barn far illa

Finns det något hemskare att läsa om än barn som far illa? Till och med Stephen Kings absolut mest skrämmande roman ligger ändå i lä när det kommer till såna här böcker…


Skadad av Cathy Glass

Skadad - Cathy GlassFörfattaren, Cathy Glass, har varit fostermamma till minst ett femtiotal barn och tonåringar. Därför tycker Socialtjänsten att hon är lösningen när det kommer till Jodie. Hon är en åttaåring som till och med Cathy har svårt att ta hand om. Jodie är våldsam och manipulativ. Men ju närmare Cathy lyckas komma Jodie desto mer får hon reda på vad den stackars flickan verkligen har råkat ut för.

Det borde finnas fler människor som Cathy Glass i vår värld. Dessutom behövs det bättre lagar för att få fast de människor som gör så hemska saker mot sina barn att hela barnets framtid är förstörd. Det vi inte får glömma bort är lagarna som behövs för att sätta dit alla dessa människor som ser vad som händer men låtsas som ingenting av rädsla för att ha fel eller för att det inte råkar vara deras problem. Usch och fy, läs inte den här boken om ni inte vill bli förbannade!

Betyg: 4/5 Kajsa Ankor


När blodsbanden brister av Hanna Svensson

När blodsbanden brister - Hanna SvenssonNär Hanna träffar Peter faller hon handlöst för hans charm. Det dröjer inte alltför länge förrän hon är gravid och nio månader senare kommer Lukas – hennes älskade son. Hanna och Peters äktenskap är inte bra. Han är kontrollerande och misshandlar henne både psykiskt och fysiskt. Efter två år ger hon upp och flyr från Peter med sin son. Och det är nu det riktigt helvetet börjar. Han slåss för umgängesrätt med sin son, en son som inte vill vara hos sin pappa. En son som kommer hem med blåmärken på skinkorna och som säger att pappa kissar på honom.

Trots Hannas försök att få ensam vårdnad så är Socialtjänsten inte till någon hjälp. De har tagit pappans parti. Det är just det här som gör mig så fruktansvärt arg – myndigheternas totala brist på sunt förnuft och empati. Jag hoppas innerligt att den socialtjänstkvinna som gestaltas i boken har hittat ett annat jobb idag. Ett jobb där hon inte har med människor att göra. Det är en kamp att läsa boken och då är det lite svårt att ens försöka förstå den kamp som Lukas och Hanna har gått igenom.

Betyg: 4/5 Kajsa Ankor


I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam

I havet finns så många stora fiskar - Sara LövestamMalte går på dagis. Hemma har han det inte så lätt; hans mamma dricker och hans styvpappa är våldsam. SÅ när han får en vuxen kompis som brukar gå förbi dagiset så blir han glad. För en gångs skull är en vuxen snäll mot honom. Samtidigt så sitter det någon i en lägenhet och tittar ut över dagisområdet. Personen ser Malte leka med sina kompisar, mannen som går förbi dagiset ofta och hur fröknarna jobbar. Kommer denna person finnas där för Malte innan det blir försent?

Handlingen i denna roman är oerhört obehaglig och tanken på att detta är vardag för många barn är vedervärdig. Sara Lövestam skriver mycket bra och hon är på väg upp mot en plats bland mina favoritförfattare. Hon skriver huvudpersonen Malte väldigt bra, han är trovärdig trots sin ringa ålder. Sen påminner hon mig om en annan viktig sak: VÅGA VARA OBEKVÄM!

Betyg: 4/5 Kajsa Ankor


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s