Familjära störningar

We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson


We Have Always Lived in the Castle - Shirley JacksonMerricat, Constance och farbror Julian bor tillsammans i deras stora, fina hus i New England. Det har bott många fler i huset men tyvärr dog resterande familjemedlemmar av arsenikförgiftning. Constance var dottern som lagade maten till den ödesdigra middagen och blev misstänkt men friad i rätten. Omgivningen är inte lika förlåtande men framförallt är de oerhört nyfikna. Detta har lett till att Constance inte har lämnat huset sen rättegången. Den yngre systern Merricat, tillika bokens berättarröst, sköter alla ärenden till stan. Farbror Julian skadades rejält av arseniken han också men överlevde, tyvärr med skador både på psyket och fysiken.

Jag erkänner. Jag var skeptisk till den här boken tiotals sidor in men vilken tur att jag inte gav upp! Början är tråkig och seg men det som komma skall är spänning på hög nivå. Merricat som berättarröst ger boken hela sin karaktär. Flickan är underlig; hon gräver ner värdefulla mynt, spikar upp böcker i träd eller lämnar kläder ute som skydd mot inkräktare. Tyvärr hjälper det inte när en kusin kommer på besök och nästlar sig in i familjen.

Handlingen i sig är inte obehaglig utan det är det som händer mellan raderna som gör det hela så bra och även så otäckt. Vem var det egentligen som förgiftade familjen? Vad vill kusinen? Och hur ska tjejerna hantera de nyfikna byborna? Shirley Jackson överraskar och levererar och jag ser fram emot att läsa fler böcker som hon har skrivit, jag tror att The Lottery hamnar på inköpslistan under 2016.


Rekommenderas för: Spänningsfantaster, husägare eller för den som vill läsa en riktigt bra bok

4,5/5 Kajsa Ankor
Betyg 4,5


 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s