En samling noveller utöver det vanliga

By Light We Knew Our Names av Anne Valente


By Light We Knew Our Names - Anne ValenteJag har börjat med att försöka läsa en novell mellan varje vanlig bok jag läste och den här samlingen var först ut i detta projekt. Oj, vilken upplevelse det här var. Ibland längtade jag tills boken jag höll på med var slut så jag fick läsa ännu en novell av denna skickliga författare.

Handlingen skiljer sig givetvis åt från novell till novell men det finns en grundtanke bakom dem alla som löper som en röd tråd boken igenom. Nyckelordet är förändring men även tema som livets gänglighet och kärlek förekommer. Nästan alla noveller tog mig med storm och sköljde över mig under tiden jag läste.

Språket är Valentes styrka. Hon skriver som en gudinna. Ja, så är det. Symbolism och magisk realism kräver en språkkonstnär för att bli bra och Anne Valente hanterar dessa två stilar ypperligt. Det här är en samling som jag troligtvis kommer läsa om och om igen och jag ser dessutom fram emot att läsa hennes andra novellsamlingar. En ny favorit helt enkelt.


Novellerna i boken:

Latchkey – Den första novellen är en av bokens bästa. Den handlar om en flicka, ett paket och om att finna sitt riktiga jag i en ganska stor och otäck värld.

Dear Amelia – En av samlingens svårare noveller. Den handlar delvis om Amelia Earharts försvinnande men även om unga kvinnor som växer upp till att bli något helt annat.

To a Place Where We Take Flight – En pojke har en sjuk mamma. Hon har bröstcancer, obehandlingsbar. Han når fram till henne via musiken de båda delar som intresse och genom en gammal saga som hon alltid berättade för honom när han var liten. Den var underbar men väldigt sorglig.

Terrible Angels – En av mina favoriter i samlingen. En ung flicka har mist sin mamma och börjar plötsligt se spöken. Samtidigt dyker det upp saker som har betytt mycket för henne i yngre år och som nu håller henne flytande i sorgens hav.

A Taste of Tea – Skulle inte du också vilja ha en stor hög med te i din trädgård. Så stor att du kan skugga dig bakom den om solen skiner. Det är så huvudpersonens mamma bearbetar sin skilsmässa. Är kärleken som en fäktningsmatch där man bara väntar på att se vem som hugger först?

Everything That Was Ours – En novell som utspelar sig i en förort till New York under Lyndon B. Johnsons tid. Det var dags för världsutställning och ett gäng unga killar försöker göra sin oklara framtid något tydligare i ljusen från alla paviljonger.

By Light We Knew Our Names – En grupp unga flickor är fast i en småstad i Alaska. När norrskenet är ute så träffas de och övar på att slåss tillbaka mot de som gör de illa. Den här novellen är nog min favorit. Den gör ont att läsa och hjälplösheten lyser fram genom orden. Mäktig!

If Everything Fell Silent, Even Sirens – En gravid kvinna slår en natt till sin make. Anledningen var en massiv tornado som ekar genom landet eller kanske även ljudet från en grupp delfiner i havet. I den här boken är symbolismen stor. Tyvärr inte min favorit.

A Very Compassionate Baby – Tänk er att ha en bebis som gråter så fort någon gör illa sig eller någon på något sätt påverkas negativt. Den mest omtänksamma bebisen i världen, helt enkelt. Pappan i familjen är inte helsåld… Sämsta novellen i samlingen men ändå väldigt bra. Det säger något om standarden!

Minivan – Ännu en novell som jag läste med andan i halsen. Vad har hänt? Vad kommer att hända? Den handlar om en kvinna som uppenbarligen har råkat ut för något hemskt och som nu måste bearbeta det tillsammans med sin man. Oerhört välskriven och obehaglig.

Not For Ghosts or Daffodils – Magisk realism är temat i den här novellen där en flicka ser ett spöke i form av en maskros. Delfiner är även inblandade här. Allt detta för att bearbeta ett stort trauma – hennes mamma gick bort.

Until Our Shadows Claim Us – Samlingens mest obehagliga novell. Hur små händelser kan bli stora och stora händelser förbli små. Intressant och oerhört välskrivet.

Mollusk, Membrane, Human Heart – Symboler och magisk realism även här. Den handlar om en forskare, mollusker och mänskliga hjärtan. Bra men inte lika bra som många andra novller.


Rekommenderas för: Alla.

5/5 Kajsa Ankor
Betyg 5


 

 

Annonser

One thought on “En samling noveller utöver det vanliga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s