Ännu en bok som hamnar högt på årets topplista

Vi av David Nicholls


ViRelationer är inte lätt. Synnerligen inte när man är varandras totala motsatser, som i Douglas och Connies fall. Han är den akademiska, strikta engelsmannen som har lite svårt att ta för sig av vad livet erbjuder. Hon är den kulturella, frisinnade kvinnan som lever för konsten och njutningen. En natt, 30 år in i deras äktenskap, släpper Connie bomben. Hon funderar på om de ska skiljas. Men innan hon riktigt bestämmer sig så ska de ut på en resa i Europa med deras son Albie; en sjuttonårig pojke som helst vill göra något annat.

Vi får följa med på familjens Europaresa där de tänkte besöka alla konstskatter som finns runt om i världsdelen. Redan på väg till Paris märker man att resan inte kommer gå speciellt smidigt. Albie beter sig extremt bortskämt och fruktansvärt respektlöst mot sin pappa. Connie bryr sig inte, skyller det mesta på Douglas. Han, i sin tur, gör ingenting åt det utan fortsätter bete sig på exakt samma vis som han vet retar hans fru och son. Alltså har vi att göra med tre kålsupare, tre personer som är väldigt egoistiska och tre personer som inte riktigt vet hur man är en familj.

Som bakgrund till resan, den eventuella separationen och till allas personers beteenden så får vi läsa om hur paret träffades och deras liv fram till resan. I de här tillbakablickarna förklaras allt: man förstår varför Douglas har svårt att hitta fram till sina känslor – hans pappa var exakt likadan. Vi får också veta varför Albie är den mest irriterande ungen någonsin.

Nicholls blandar humor, relationsdramatik och reseskildring i en välskriven berättelse som fastnar. Jag ser fram emot att läsa En dag av samma författare, förhoppningsvis är den lika bra skriven som Vi.


Rekommenderas för: Konstälskare, biomedicinare, manetakvarieägare eller för den som vill läsa en bra bok

5/5 Kajsa Ankor
Betyg 5


 

Annonser

2 thoughts on “Ännu en bok som hamnar högt på årets topplista

  1. Monika december 22, 2015 / 6:48 f m

    David Nicholls är en författare som jag fortfarande inte läst något av (En dag står dock i hyllan), det känns som att jag borde göra det snart…

    • ladywindermere83 december 23, 2015 / 1:08 e m

      Vi skulle ju kunna ha det som nyårslöfte. ”Läs En dag”. Men det är kanske inte värt det… Jag brukar vara urusel på att hålla mina nyårslöften…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s