Årets bästa bok?

Domaren av Ian McEwan


DomarenFiona jobbar som domare i London. Hon arbetar inom familjerätten och jobbar mycket med skilsmässotvister där barn är inblandade och annat som kan höra området till. De senaste åren har hon grävt ner sig i sitt arbete och kanske inte givit sin make den uppmärksamhet som han behövt. Det tycker i varje fall han då han en dag föreslår att de ska ha ett öppet förhållande. Han vill få tillåtelse att ha en affär vid sidan om. Givetvis skulle Fiona få vänstra hon också. Hur som haver så går detta inte riktigt hem hos Fiona.

Samtidigt som hennes äktenskapliga kris får hon ett fall på sitt bord. Det är ett fall som brådskar. Det gäller en sjutton år gammal pojke som ligger på sjukhuset på grund av en aggressiv leukemi. Hans liv har dock en stor chans att räddas om han genomgår en behandling som kräver blodtransfusioner. Det är just detta som är problemet. Han och hans föräldrar är Jehovas vittnen och nekar därför att ta emot någon annans blod. Fiona kastas in i detta fall och bygger upp en underlig relation till pojken. Allt detta samtidigt som hennes relation till maken bryts ner.

Oj. Så kände jag när jag hade läst ut Domaren. Den är ett mästerverk på flera plan. Språkmässigt är den enastående. Prosan byter stil hela boken igenom och det ger effekter på läsningen. Långa meningar, kommatecken, korta meningar och annorlunda punktuation. De långa meningarna gör att det känns som om man verkligen sitter i Fionas huvud och hör hennes tankar. För vem tänker egentligen som den skriver?

I den ytliga frågan som dryftas i boken – är det ok för rätten att gå in och bestämma om en person ska få blodtransfusioner eller inte? – är mina åsikter ganska så klara. Ja, om rätten anser att personen i fråga inte är vid sina fulla sinnes bruk eller för omogna för att inse konsekvenserna. Men boken handlar om så mycket mer. Den handlar om ett äktenskap som helt plötsligt brister och allt vad det kan innebära. Är det ålderskrisen hos Fionas man som spökar?  Det handlar även om kärlek, passion, empati och religion.

Mest av allt handlar det dock om att allt inte är svart eller vitt. Världen är faktiskt väldigt många nyanser av grått. Det gör inte jobbet som domare något lättare direkt och i det här fallet måste Fiona faktiskt öka på nyanserna i sin gråskala för att klara ut det som pågår.


Rekommenderas för: Alla! Bara läs den… Nu.

5/5 Kajsa Ankor
Betyg 5


 

Annonser

3 thoughts on “Årets bästa bok?

  1. Monika december 2, 2015 / 7:40 f m

    Så pass alltså… Får se vad jag kan göra 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s