Dockteater med ord istället för dockor

Word Puppets av Mary Robinette Kowal


Word PuppetsJag har fått lite dille på novellsamlingar den senaste tiden. Word Puppets är en samling noveller av en författare som jag inte kände till tidigare. Hon har vunnit flera priser och skriver allt från historiska romaner, fantasy till science fiction. Denna samling av några av hennes noveller innehåller 19 stycken noveller.

En av höjdpunkterna av boken där faktiskt förordet som är skrivet av Patrick Rothfuss. Han ger sina tankar kring novellsamlingen och det är en fröjd att läsa. Sen är det dags för novellerna… Och det är tyvärr lite ojämnt. Första novellen, The Bound Man, är en fantasynovell. En svår genrer att fånga på några få sidor. Det är svårt att bygga upp en världsbild, karaktärer och en handling om man inte har en hel bok eller serie av böcker på sig.

Rampion möter vi Gothel, Rapunzels mamma. Novellen är som en prequel till den berömda sagan. Riktigt bra och underhållande! En annan karaktär som man känner igen är Sherlock Holmes. Han och sin vapendragare till doktor, Watson, är med som bikaraktärer i en spännande novell om en kvinna som är tvungen att fly från sitt förflutna. Novellen heter Ship Friesland.

En av sci-finovellerna som jag gillade var Rocket Red. Det är en rymdnovell om vardagslivet i rymden. Söt och underhållande. Generellt för novellerna är att språket är väldigt bra. Tyvärr lockar inte alla novellerna till läsning och några är väldigt trista. Men det är väl något man får räkna med när man läser novellsamlingar. Alla kan ju inte vara bra, eller?


Rekommenderas för: Novellälskare, scifi-fans eller fantasy lovers

3/5 Kajsa Ankor
Betyg 3


 

2 reaktioner på ”Dockteater med ord istället för dockor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.