Maximalt utbyte från bok om minimala ting

The Miniaturist av Jessie Burton


The MiniaturistÅret är 1688. Platsen är Amsterdam. Det är en myllrande stad som blomstrar tack vare Ostindiska Kompaniet och allt vad det innebär. Nella, smeknamn för Petronella, är nyinflyttad i staden. Hon har gift sig med den mycket äldre handelsmannen Johannes och flyttar in i hans hus. Där bor även Johannes syster Marin som inte gillar att Nella flyttar in och behandlar henne som om hon vore mindre värd.

En dag kommer Johannes hem med ett miniatyrkabinett till Nella. Det är omöblerat så Nella bestämmer sig för att fylla det med saker som Marin avskyr. Hon besöker en miniatyrmakare och efter ett tag så får hon ett paket med saker att ställa i sitt kabinett. Men trots att hon har fått sin beställning så slutar paketen inte komma. Fler och fler saker dyker upp och Nella gör allt för att få ett stopp på leveranserna. Det börjar dessutom bli lite kusligt för sakerna som skickas är snarlika de som redan finns i hemmet. Hur kan miniatyrmakaren veta detta?

The Miniaturist är en historia som växlar mellan det övernaturliga och det verkliga och ibland är det svårt att skilja på de två. Undertonen i boken är oerhört kuslig och jag förväntar mig hela tiden att det ska hända något hemskt. Hemligheter avslöjas och personer i huset blir sårade. Allt detta i en fantastiskt beskriven miljö och tidsepok.

Tyvärr tappar den lite fart i mitten vilket gör att den inte når upp till toppbetyg. Som tandläkare finns det en gräns hur mycket man orkar läsa om socker och leveranser av denna kariesorsakande sötsak. Väl framme vid slutet av boken vill jag vara ha svar. Jag vill veta allt. Istället är det ett öppet och klurigt slut som man kan tolka lite som man vill. Min tolkning av det hela är att det kanske kommer en uppföljare…

Trots det så ser jag fram emot Burtons nästa bok. Dessutom är jag väldigt sugen på att läsa böcker från samma tidsperiod. Det är något speciellt med slutet av 1600-talet!


Rekommenderas för: Historiebuffs, dockhusentusiaster och sockerjunkies.

4,5/5 Kajsa Ankor
Betyg 4,5


 

 

Annonser

4 thoughts on “Maximalt utbyte från bok om minimala ting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s