Matlagningskurs som ger mersmak

Tisdagsklubben av Anna Fredriksson


 

TisdagsklubbenKarin är i övre medelåldern. Hon är gift med Sten och trivs med sitt jobb som kallskänka på det närliggande ålderdomshemmet. Hon är väldigt kunnig vad det gäller mat och husmanskost är hennes specialitet. Kåldolmar, wallenbergare, köttbullar, pannbiff, stek eller dillkött. Sån mat som man inte äter varje dag längre.

En dag så händer det som inte får hända. Sten får en stroke. Han klarar sig rent fysiskt men han är inte riktigt sig själv när han kommer hem. Han låser in sig på sitt rum och är butter mot Karin. Hon försöker nå fram till honom genom att försöka gå den vägen hon brukar, via magen, men hon lyckas inte riktigt.

Så när Karin får syn på en annons om en asiatisk matlagningskurs som leds av en stjärnkock tänker hon inte så mycket mer utan anmäler sig. Där lär hon känna Monika, en kvinna som har vetat vad hon velat hela sitt liv och som får Karin att träda utanför det invanda. Utanför hemmet med Sten.

Men Karins tisdagsaktivitet gör inte alla glada. Hennes dotter tycker hon är egoistisk. Ska hon inte fokusera 100% på Sten? Han behöver ju henne… Det är just den här inställningen som får mig att bli så arg när jag läser. Kvinnan finns inte till på jorden för att tillgodose mannen. Vi måste få göra vad vi vill, vad vi mår bra av, annars orkar inte ens den mest taggade kvinna. Givetvis innebär ett äktenskap att man måste ge och ta. Ge och ta. Ska vi suga på de orden lite? Det borde Karins vänner och familjemedlemmar göra. De borde titta upp från deras upptagna liv och se hur mycket som hon gett familjen under åren. De borde betala för hennes matlagningskurs. De borde uppmuntra henne till att gå fler kurser. De borde bjuda in Monika i familjegemenskapen. Inget av detta händer givetvis…

Tisdagsklubben upprör och får mig att tänka trots att handlingen är ganska långsam. Anna Fredrikssons prosa passar mig som handen i handsken. Hon är sparsam med orden. Hon använder de där de behövs. Jag har två olästa böcker av författaren i bokhyllan: Sommarhuset och Lyckostigen. Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa de båda.

Tack Forum för recensionsexemplaret!


Rekommenderas för: Mammor, pappor, matälskare, gastronomer eller den som vill läsa en riktigt bra relationsroman i en åldersgrupp som inte vanligtvis porträtteras.

4,5/5 Kajsa Ankor
Betyg 4,5


 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s