Modet att våga leva precis som man själv vill

How To Be Brave av E. Katherine Kottaras


How to be braveHuvudpersonen i boken heter Georgia. Hon går på high school, har en bästis och hennes mamma har nyss gått bort efter en tuff kamp mot cancer. Hennes mamma ville att Georgia skulle börja leva sitt liv, prova nya saker och uppleva allt som livet har att erbjuda. Tvärtemot hur Georgia var innan. Så som lite hjälp på traven har hennes mamma lämnat efter sig en bucket list för Georgia att följa. Med sig på äventyret tar hon sin bästa kompis, en ny vän som är farligt nära depressionens rand och ett potentiellt kärleksobjekt.

How To Be Brave är inte bara en lättläst bok om några ungdomar som gör smådumma saker och samtidigt insuper livserfarenhet. I slutet av varje kapitel finns det längre versdelar skrivna av Georgia som beskriver tiden då hennes mamma kämpade mot cancern. De är så fulla av sorg att det är rakt jobbigt att läsa dem. Samtidigt ger de boken en till dimension.

Det finns dock ett väldigt stort problem med boken som jag inte gillar. Georgia är enligt beskrivningarna överviktig. Det är inte hälsosamt men det gör henne inte till en sämre människa. Viktproblematiken behandlas väldigt illa i den här boken. Dels pikar Georgia alla smala tjejer – ”vet de inte hur man äter, de är bara skinn och ben osv”. Samtidigt är det inte aktuellt med någon romans förrän Georgia gått ner i vikt. Väldigt sned syn att se på det hela. Alla får se ut som man vill, bara man är medveten om riskerna. Men att pika vare sig smala eller tjocka människor är onödigt och dumt.

Förresten, jag antar att det ska föreställa Georgia på omslaget… Men hon är ju en normalviktig tjej – inte direkt den person som Georgia ska se ut som. Varför inte ha en överviktig tjej på omslaget? Säljer boken sämre i USA om det skulle vara det? I vilket fall så är det releasedatum för denna bok idag (3/11-2015).


Rekommenderas för: Viktiga personer, contemporaryälskare eller andra som gillar att läsa fina böcker om ungdomar

4/5 Kajsa Ankor
Betyg 4


 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s