Fem små fotavtryck är det enda som finns kvar

Det slutna ögat av Belinda Bauer


Det slutna ögatDen här hösten tror jag att böcker om försvunna barn har blivit ”populärt”. Det här är den andra av tre böcker på ämnet som jag läst och som jag nu recenserar. Till skillnad från Bränd himmel så var Belinda Bauers bok lite annorlunda… Men minst lika bra!

Flera månader innan vi får komma in i handlingen har Anna och James son försvunnit. Det var James som glömde stänga dörren och den lilla pojken vandrade iväg. Detta har givetvis tagit de både föräldrarna väldigt hårt, men Anna har i princip blivit galen. Varje dag går hon ut till den lilla cementplattan och polerar de fem små fotstegen som hennes son råkade göra i en platta den dagen han försvann. När hon får se en annons att ett medium kommer till stan så tar hon sin chans att försöka få reda på var sonen är.

I boken möter vi även polisen John Marvel, en karriärist som har fokus på att avancera uppåt i Londonpolisens ranker. Hans andra fokus ligger på att lösa ett fall angående en försvunnen flicka. Han vill lösa det till vilket pris som helst, även genom att blanda in ett medium i utredningen.

Jag vill börja med att varna er. Har ni mycket att göra så börja inte läs den här boken. Den är en sån där bok som man vill sträckläsa. Tur är det då att Bauer skriver som hon gör. Hennes språk är inte överflödande av adjektiv eller beskrivningar. Hennes ord beskriver det som är nödvändigt, varken mer eller mindre. Det ger en tajt berättelse och sidorna bara flyger iväg.

Boken har allt man vill ha i thriller! Den har twists och svängar så man inte längre vet ut eller in. Man fruktar att Bauer inte lyckas knyta ihop alla trådar i slutet men hon lyckas. Dessutom bådar slutet gott för den som gillar den buttre kommissarie John Marvel. Och det gör jag.

Det som hindrar boken från att bli en fullpoängare är översättningen. På flertalet ställen så är meningsföljden konstig, ord hittas på och jag blir irriterad. Trist på en så bra bok! Jag vill dessutom passa på att tacka Modernista för recensionsexemplaret!


Rekommenderas för: Thrillerentusiaster, Bauerfantaster eller för den som vill läsa en välskriven, engelsk deckare.

4,5/5 Kajsa Ankor
Betyg 4,5


 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s