Känslokemi

We Are All Made of Molecules av Susin Nielsen


 

We are all made of moleculesI den här boken får vi möta Stewart, skolans nörd som inte är bäst när det gäller att följa sociala regler. Däremot är han väldigt intelligent och oerhört lillgammal. Hans mamma gick bort för några år sedan och han har flera sätt att komma ihåg henne på, mest genom fysiska ting.

Ashley är den populära tjejen i skolan. Man skulle även kunna kalla henne för en ärkebitch. Det verkar egentligen inte som om hon har några riktigt genuina vänner utan allt handlar bara om yta för henne och hennes kompisar. Hennes föräldrar har skilt sig men pappan bor kvar i ett hus på deras tomt. Dessutom dejtar han killar för fullt. Något Ashley tycker är väldigt pinsamt.

Men nu är det som så att Stewarts pappa och Ashleys mamma har blivit kära i varandra och har beslutat sig för att flytta ihop. Ashley tar detta väldigt hårt och hennes bitchieness fördubblas. Stewart gör sitt bästa för att försöka passa in i sin nya skola vilket inte går alltför bra då ungdomar kan vara väldigt elaka.

We Are All Made of Molecules är en humoristisk historia om hur viktigt det är att passa in men samtidigt få lära sig att det är ännu viktigare att vara sig själv. Boken hanterar ganska tunga frågor: en förälders död, skilsmässa, homosexualitet, våldtäkt, alkohol och mobbing. Den hanterar dessa ämnen på ett helt ok sätt, hela tiden med glimten i ögat.

Visst hade författaren kunnat utveckla karaktärerna ytterligare. Ashley är väldigt svår att tycka om större delen av boken. Hon är lite för barnslig och oerhört bortskämd. Stewart är lite för lik vår bild av hur en ”nörd” ska se ut.

Jag gillar boken dels för att den är lättläst men även för att den tar upp dessa tunga ämnen på ett bra och underhållande vis. Jag tror att det kan vara bra läsning för högstadieelever som tyvärr behöver lära sig att yta inte är det viktigaste. Det viktigaste är ju trots allt att man har ett gott hjärta och behandlar alla som man själv vill bli behandlad.


Rekommenderas för: Kemiintresserade, molekylärbiologer eller för den som vill läsa en lättläst bok om två amerikanska ungdomar.

4/5 Kajsa Ankor
Betyg 4


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s