Pulitzer-vinnare som verkligen förtjänade priset

All the Light We Cannot See av Anthony Doerr


All the light we cannot seeHar man gått i skolan så har man troligtvis läst väldigt mycket om andra världskriget. Men jag har inte läst något så bra som den här boken om det fasansfulla kriget. Marie-Laure är en blind flicka från Paris. Hon har fått en miniatyr av Paris gator av sin pappa och har lärt sig att hitta hem på detta vis. Hon är dessutom väldigt nyfiken på den magiska diamant som hennes pappa vaktar på det naturhistoriska museet. När nazisterna invaderar Frankrike så flyr hon och hennes kära pappa till en liten stad vid havet.

Sen har vi Werner. Hans kunskap om teknik och radioapparater har fått honom en prominent plats i Hitler-Jugend. Varken Werner eller Marie-Laure vet hur deras liv snart kommer att kollidera och hur mötet med varandra påverkar deras framtid för alltid.

The Germans, a gardener claims, have sixty thousand troop gliders; they can march for days without eating; they impregnate every school girl they meet. A woman behind the ticket counter says the Germans carry fog pills and wear rocket belts; their uniforms, she whispers, are made of a special cloth stronger than steel.

Livet var annorlunda på den tiden. Det fanns inget internet och media kunde inte sprida sig över hela världen på bara några sekunder. Rykten som spreds växte och till sist blev tyskarna framställda som supersoldater. Skrämmande tillvaro att vänta på denna monsterarmé. Tänk då att dessutom vara blind utöver detta.

Doerr lyckas verkligen fånga skräcken och uppgivenheten hos det franska folket. Stundtals är det väldigt obehagligt att läsa. Samtidigt är det nog väldigt nyttigt att läsa just dessa stycken. För de flesta av oss har inte någon kunskap om hur det är att leva i ett krigsdrabbat land. All the Light We Cannot See är en bok som alla gymnasister borde läsa.

Live faithfully, fight bravely, and die laughing.


Rekommenderas för: Alla!

5/5 Kajsa Ankor
Betyg 5

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s