Grafiskt när det är som bäst!

Jag har läst väldigt många bra grafiska romaner (seriealbum) den senaste tiden. Här kommer smårecensioner av sju album som jag rekommenderar alla att läsa. Vissa är uppföljare och några är första delen. Gemensamt för dem är det höga betyget som jag gett dem.


The Wicked + The Divine Vol 1The Wicked + The Divine Volume 1: The Faust Act av Gillen, McKelvie, Wilson & Cowles

Tolv gudar återuppstår på jorden som unga, vackra människor. De är den nya världens popstjärnor och har en väldigt stor fangrupp. Ett fan, ett av de största, ger sig den på att bli en del av gruppen. Det man inte får glömma är att bara för man är en gud så lever man inte för evigt.

Det enda negativa med den här volymen (förutom att den är alldeles för kort) är att den är lite svår att komma in i. Men när man väl är inne så är man fast. Illustrationerna är skarpa, färgglada och framför allt väldigt snygga. Och slutet – wow – tiden jag fick vänta på uppföljaren var nästan outhärdlig.

Betyg: 5/5 Kajsa Ankor


The Wicked + The Divine Vol 2The Wicked + The Divine Volume 2: Fandemonium av Gillen, McKelvie, Wilson & Cowles

Fortsättningen på förra volymen tar upp handlingen och fortsätter i samma stil. Vi får en djupare inblick i gudarnas liv. Ovänskap är inte ovanligt. Maktkampen fortsätter och många offer radas upp längs vägen.

Jag tappar fortfarande nästan luften när jag tittar på de väldigt fina illustrationerna. Jag vill ha de flesta kapitelframsidorna på väggen. Dessutom har vi ännu en rejäl cliffhanger i den här volymen. Och nu dröjer det ännu längre tills nästa volym släpps.

Betyg: 5/5 Kajsa Ankor


Alex + Ada Vol 1Alex + Ada Volume 1 av Jonathan Luna & Sarah Vaughn

Androider är framtiden. I varje fall om man ska tro på det som händer i Alex + Ada. Alex har blivit dumpad av sin flickvän och som en uppmuntran får han en av de finaste androiderna som tillverkas i present av sin mormor. Han döper henne till Ada men har svårt att se vad han kan använda henne till. Hon är så människolik att det är kusligt men samtidigt så har hon inga känslor eller åsikter. Men hon kanske kan få…?

Intressant tolkning av en framtid som kanske snart är här. Det är ett ganska så vanligt tema i sci-figenren men illustrationerna gör det mer intressant. Är androider bara robotar eller är de också värda att känna, tycka och bestämma över sig själva?

Betyg: 4,5/5 Kajsa Ankor


Sex Criminals 2Sex Criminals Volume 2: Two Worlds, One Cop av Matt Fraction & Chip Zdarsky

Volym 1 var en riktig skrattfest. Det är även volym 2. Det är småsnuskigt (det kanske man förstår redan på namnet) men det är inte osmakligt (som man skulle kunna misstänka på volym 2:s tilläggstitel). Vi får fortsätta att följa med på Jon och Suzies äventyr när de försöker samla in pengar till biblioteket som ska läggas ner.

Den här volymen vinner på sin humor. Visst är illustrationerna fina men inte i toppklass. Jag rekommenderar denna serie till den som uppskattar svart humor och inte är alltför pryd.

Betyg: 5/5 Kajsa Ankor


Fables Volume 3: Storybook Love
Fables Volume 4: March of the Wooden Soldiers 
av Bill Willingham
Fables Volume 5: The Mean Seasons

Fortsättningen på Bill Willinghams omfattande sagoretelling i serieform. Det går inte annat än att älska det här. Man känner igen de flesta av karaktärerna från sagor man hört och läst men ändå känns karaktärerna unika. För visst har man alltid undrat hur Snövit egentligen beter sig en vanlig måndag. Eller om den stora stygga vargen är så stygg som det sägs. Jag ser fram emot att fortsätta på serien som nyss släppte sin sista volym (nr 22!).

Betyg: Volym 3: 5/5        Volym 4: 5/5         Volym 5: 4,5/5

Fables vol 3-5


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s