Kan man bli tvingad till att bli terrorist?

Den ofrivillige fundamentalistenDen ofrivillige fundamentalisten av Mohsin Hamid är en liten bok, men ack så kraftfull. Den handlar om Changez som är ung och framgångsrik. Han jobbar på Manhattan med ett prestigefullt jobb och har en vacker amerikansk flickvän. Men så kom 11 september 2001. Helt plötsligt är han inte längre amerikan. Hans medarbetare vill inte ha med honom att göra, hans flickvän glider ifrån honom och att komma igenom gränskontrollen på flygplatserna blir rent av förnedrande.

Boken, som är en monolog, utspelar sig på ett café i Lahore, Pakistan. Han berättar sin historia för en amerikan. Varför valde han att bli fundamentalist? Varför övergick han till att hata sitt gamla hemland? Det land som gett honom både guld och gröna skogar?

Boken är långt ifrån att vara politiskt korrekt. Jag kan inte försvara jihad eller fundamentalism på något sätt men jag kan förstå varför Changez vänder sitt hemland ryggen. Det är ingen ursäkt, snarare fegt och småaktigt, men det är en anledning. På grund av hans utseende och religion blev han försatt i utanförskap av en nation. Kanske kände han sig nödgad att genomgå en förändring – en change(z).

Boken har blivit filmatiserad med Riz Ahmed som Changez och Kate Hudson som hans amerikanska flickvän. Jag har sett filmen men kom inte ihåg det förrän jag började läsa boken. Slutet i boken är speciellt. Det är även speciellt irriterande! Språket är däremot skarpt, kallt och intellektuellt. Det märks att Changez är en bildad man. Den ofrivillige fundamentalisten är inte en bok för alla men den är en viktig bok även idag då fördomar och främlingsfientlighet bara ökar och ökar.

Rekommenderas för: För den som vill så en annan synvinkel på den hemska och oförlåtliga terrorismen.

3/5 Kajsa Ankor
Betyg 3


A short review in English: This book is about Changez, a successful Princeton graduate, that after 9/11 decides to turn his back in the US and become a terrorist. The monolouge is cold and sharp but very intelligent. An interesting book if you want to read more about terrorism.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s