Kanske en av årets bästa böcker…

I had this idea that Dante read because he liked to read. Me, I read because I didn’t have anything else to do. He analyzed things. I just read them. I have a feeling I had to look up more words in the dictionary than he did.

Aristotle and Dante Discover the Secret of the Universe,En av sommarens bästa böcker var Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz. Jag älskade allt med den här boken: omslaget, pappret, typsnittet, texten, orden, kapitelindelningen, tonen och språket.

Den handlar om Ari och Dante. Ari är den som inte kan simma. Det är inte så att han inte vill lära sig, men varför ska han egentligen kunna simma. Det är ju inget speciellt med honom… Han träffar Dante vid poolen när han väl tagit sitt förnuft till fånga. Dante kan simma. Han är utåtriktad, vältalig och oblyg. De är helt enkelt varandras totala motsatser. Men vad är det man brukar säga: opposites attract? Det är början på en vänskap som kommer förändra livet för de båda.

Det är svårt att skriva om den här boken för den är så kraftfull. Man skulle kunna säga att själva prosan är som Ari: tystlåten, lugn och lite sorglig, medan känslorna som uppstår när man läser påminner om Dante: kraftfulla, omvälvande och tankeväckande.

En sak som jag tyckte väldigt mycket om (förutom hela boken…) var att Ari och Dantes familjer fick vara med. Ofta när man läser en YA-bok så är antingen familjerna inte med överhuvudtaget eller så är det något fel på dem. Här är alla relationer väldigt trovärdiga. De blir bråk, det finns skelett i garderoberna men framförallt finns det väldigt mycket kärlek i Aristotles and Dante Discover the Secrets of the Universe. Man måste bara vara öppen för att ta emot den.

Rekommenderas för: Familjemedlemmar, filosofer eller för den som vill veta vad universums hemlighet är.

5/5 Kajsa Ankor
Betyg 5


 Short review in English: This was one of my favorite books of summer 2015. Ari and Dante is each others opposites but somehow they become friends. It’s the start of a beautiful relationship that will change their lives forever. The book has a quite timid approach but the feelings you get from reading it is far from that. I recommend this book to everyone!

Annonser

7 thoughts on “Kanske en av årets bästa böcker…

 1. Nilmas Bokhylla september 15, 2015 / 8:02 e m

  Åh, den har jag varit jättesugen på att läsa så tack för påminnelsen! Vet dock inte vilket språk jag ska läsa på :O

  • ladywindermere83 september 16, 2015 / 10:39 f m

   Gillar du att läsa på engelska så tycker jag du ska göra det. Tror att det alltid faller bort en liten bit vid översättningar oavsett hur duktig översättaren är.

 2. Veronica september 17, 2015 / 10:56 f m

  Tror inte jag har sett en enda dålig recension på den här, måste läsas med andra ord!

  • ladywindermere83 september 17, 2015 / 1:04 e m

   Kan inget annat än att rekommendera! Den är lågmäld och försiktig till sitt yttre så är man sugen på en spännande bok så bör man vänta med den här. Men annars – läs den! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s