Ett paket smör innan jag dör

ButterButter är ingen liten kille. Han själv vill inte tillbringa ännu ett år i sin enorma kroppshydda så han kommer på en plan. På nyårsafton ska han äta ihjäl sig framför en webbkamera. Och alla är välkomna att titta på. Han lägger ut sin blogg med nedräkning och upptäcker till sin förvåning att det populära gänget i skolan vill att han ska hänga med dem. I samma gäng finns också Anna, Butters förälskelse. Han chattar med henne på internet varje kväll dock under ett annat alias. För vem skulle älska honom, tänker han?

Det här är en gripande bok. Det finns så mycket psykisk ohälsa bland ungdomar idag att detta inte är helt osannolikt att detta skulle kunna hända. Kroppshysterin är väldigt stor och det börjar långt ner i åldrarna. Jag kan tänka mig att det är väldigt få människor som är nöjda med sina kroppar – även de som ser ut som de i tidningar och på tv.

Butter mår inte bra, varken psykiskt eller fysiskt. Han håller på att äta ihjäl sig och hans mamma hjälper honom. Hon gör det helt omedvetet, mest för att hon inte kan säga nej till honom och på grund av att hon inte klarar av när han inte äter och är glad. Butter äter för att han är olycklig. Han är inte ensam om det. Vi är nog många som gärna belönar oss med en godbit när vi gjort något bra.

Butter av Erin Lange är en viktig bok om kroppsuppfattning, utanförskap, grupptryck, förändring och att det mesta faktiskt är möjligt om man bara ger sig den på att klara av det. Det är en bok som borde stå med på läslistan i högstadiet och alla tonårsföräldrar bör läsa den.

Rekommenderas för: Smörälskare, internetchattare eller för den som vill få en annan synvinkel på hur det kan vara att vara olycklig med sin egen kropp.

4,5/5 Kajsa Ankor
Betyg 4,5


Short review in English: Butter had made his mind up. He is going to eat himself to death on New Years Eve. He don’t want to live another year in his fat-suit. This is a very important book about self-hate, alienation and will to change.

Annonser

2 thoughts on “Ett paket smör innan jag dör

  1. Bam september 12, 2015 / 1:51 e m

    Låter viktigt och intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s