En smakebit på søndag: The Miniaturist – Jessie Burton

Smakebit på söndagIdag hinner jag inte läsa soeciellt mycket vanliga böcker. Jag fördjupar mig i kurslitteratur och artiklar och tycker det är riktigt roligt. Jag älskar den känslan – när man verkligen känner att man lär sig saker och bara vill veta mer och mer. Det där händer alltid mig på hösten. När jag var ung och gick i vanliga skolan så längtade jag tillbaka till alla läxor, böcker och lektioner. Lagom till halva september var jag less igen. Tur att jag aldrig ledsnar på vanliga böcker. Vad skulle jag då göra med all min tid?

Jag har alldeles nyss påbörjat en ny bok som heter The Miniaturist av Jessie Burton. Det är hennes debutroman och den handlar om 18-åriga Nella som nyss gift sig med köpmannen Johannes Brandt. Året är 1686 och boken utspelar sig i Amsterdam. Hon får ett litet dockhus av sin man i bröllopspresent. Det är en replika av deras hus. Huset ska möbleras av en miniaturist som verkligen hamnar nära verkligheten i sina avbildningar. Och det är här Nella upptäcker att det inte är helt riskfritt…

Jag har inte läst mycket mer än första kapitlet men det här verkar vara en bok för mig. Den sög genast in mig i handlingen och miljön (både tidsepoken och Amsterdam) är som upplagd för kuslig läsning. Dessutom är omslaget väldigt fint!

Smakbiten kommer från början av boken. Hon har nyss anlänt till sin makes hem men han är inte hemma. Istället välkomnas hon av hans syster Marin. Det är allt annat än ett varmt välkomnande, som ni säkert förstår utifrån smakbiten.

Kika in hos Mari du också och dela med dig av en smakbit! (Hon verkar inte ha lagt upp någon smakbit idag men jag kör ändå! Det är ju nästan som en tradition.)

The MiniaturistMarin tips her nose into the air. ”What is that smell?”
Instinctively Nella’s hands fly to her collarbone. ”Is it me?”
”Is it you?”
”My mother bought me a perfume. Oil of Lilies. Is that what you smell?
Marin nods. ”It is,” she says. ”It’s lily.” She coughs gently. ”You know what they say about lilies.”
”No?”
”Early to ripe, early to rot.”
With that, Marin shuts the door.

 

Annonser

28 reaktioner på ”En smakebit på søndag: The Miniaturist – Jessie Burton

  1. Tack för smakbit! Verkar så spännande på din beskrivning! Har tidigare dock blivit lite avskräckt då jag läste en ”reklamsnutt” om man skulle älska denna bok om man sträckläste Donna Tartts Steglitsan… orkade knappt läsa hälften av sistnämnda. :S

    1. Har också hört avskräckande historier om Steglitsan så den undviker jag. Jag har ju inte läst speciellt långt än men jag längtar efter att få fortsätta. Det är något med språket och premisserna som jag älskar. Men det kanske urartar i nästa kapitel. 😉

  2. Jag älskar historier om små saker, människor osv, tex Nils Karlsson pyssling. Något säger mig att den här är lite mer åt skräckhållet? Jag blir väldigt intresserad att läsa den! Det får bli den svenska tror jag. Tack för smakbiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s