Obehagliga upptäckter i kvarglömt-lådan

Pojken i resväskanPojken i resväskan av Kaaberböl & Friis

I resväskan låg en pojke. En naken, ljushårig pojke, liten och mager, knappast mer än tre år gammal. Chocken fick henne att rygga tillbaka mot containerns skrovliga plastyta. Hans knän var böjda ända upp till bröstet, han låg hopvikt som om han var en skjorta, annars hade han säkert inte fått plats. Hans ögon var slutna, och hans hud lyste blekvit i skenet från lysrören. Det var först när hon såg hans läppar skiljas åt, helt lätt, som det gick upp för henne att han levde.

Sjuksköterskan Nina Borg får ett samtal från en vän. Hon ber Nina om hjälp med att hämta en väska på huvudbangården i Köpenhamn. När Nina öppnar väskan så hittar hon en naken pojke, knappt vid liv. Hon beslutar sig då för att ta hand om pojken och försöka ta reda på var han kommer från. Det är ett beslut som är förenat med livsfara.

Pojken i resväskan är nog en av de mer grafiska spänningsromaner jag läst. Här beskrivs styggelse efter styggelse ganska så detaljerat. Stundtals är den till och med spännande. Men tyvärr är den alldeles för pladdrig. En massa text som tillför noll till handlingen eller till upplevelsen av boken. Varför envisas författare med att fylla ut sidorna med en massa tjatter?

Om inte detta vore nog så är Nina Borg en av de mest puckade huvudkaraktärer jag stött på. Hon måste ha köpt sin sjuksköterskelegitimation på Blocket för utbildningen ser jag inte hur hon skulle klarat av. När det krävs att hon tar ett beslut så tar hon i 99% av fallen ett beslut som är totalt ologiskt och idiotiskt.

Ska du läsa boken så rekommenderar jag att du googlar upp en karta över Köpenhamn för det krävs att man har koll på gatusystemet i stan för att hänga med i miljöbytena. Det har kommit två böcker till på svenska om Nina Borg: De oönskade och Näktergalens död.

Rekommenderas för: Deckarfantaster, taxichaufförer i Köpenhamn och Blocketälskare.

2/5 Kajsa Ankor
Betyg 2


Short review in English: A Danish crime novel about a nurse called Nina Borg, who discovers a naked boy in a suitcase. She decides to help him and to look for his parents but that turns out to be a deadly endeavor. The book is not that well-edited and Nina Borg always makes the wrong decisions.

Annonser

4 thoughts on “Obehagliga upptäckter i kvarglömt-lådan

 1. Bam september 1, 2015 / 9:04 e m

  Skrattar ihjäl mig åt din recension, så himla rolig! Boken däremot? Låter sådär.

  • ladywindermere83 september 2, 2015 / 10:10 f m

   😀 Nja, boken var väl inte direkt någon höjdare. Passar ganska bra som slöläsning i en solstol. Men glöm då inte drinken. Den kan behövas när man vill riva hår av frustration.

 2. [Anna] september 2, 2015 / 3:45 e m

  haha, nu får den här boken nog stå längre i bokhyllan och samla damm 🙂 Trist med författare som ordbajsar för att fylla ut boken 😦

  • ladywindermere83 september 6, 2015 / 3:24 e m

   Ja, de blir aldrig några favoriter hemma hos mig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s