Since You’ve Been Gone – Morgan Matson

Since You've Been GoneTänk om din bästa vän helt plötsligt bara försvann. Du har ingen aning om vart hon tog vägen eller vad som hänt. Det enda du har kvar av henne är en att-göra-lista med tretton punkter. Vanligtvis hade du inte gjort någon av de där punkterna och definitivt inte utan din bästa kompis vid din sida. Men om du gör de där tretton punkterna kanske du kan komma närmare sanningen om vad som hände med din BFF.

Exakt detta råkade Emily ut för. Hennes bästa kompis Sloane var en dag försvunnen. Så Emily ger sig ut i sommaren och dansar tills morgonen ljusnar, kysser främlingar och kanske till och med badar naken…

Så, vad tyckte jag då om SINCE YOU’VE BEEN GONE? Ja, det är en bok som jag har lite svårt att bestämma mig för vad jag egentligen tycker om den. Om vi börjar med Emily, huvudpersonen i boken, så är hon från början så mesig och mähä-ig att det kröp i mig när jag läste. Jag förstår dock tanken bakom detta. Sommaren utan Sloane är en resa för Emily och hennes självkänsla och självförtroende. Fint, men väldigt irriterande och lite väl tydligt om jag får tycka (och det får jag ju, det är ju faktiskt min blogg…).

De delar av boken som jag gillar mest att läsa är tillbakablickarna till Sloane. Jag önskar att hon hade varit huvudpersonen istället för den intetsägande Emily. Jag triggas till att läsa vidare bara för att försöka få reda på vad som hänt denna väldigt roliga tjej.

Jag gillar när böcker har korta kapitel. Känslan ”bara ett kapitel till” är bland det bästa jag vet. Tyvärr är det svårt att få den känslan när kapitlen är 60 – 90 sidor långa. Pust. Stort minus vad det gäller läsupplevelsen. Dessutom är jag ett sånt där jobbigt kontrollfreak som får lite tvångstankar när jag måste sluta läsa mitt i ett kapitel. Uppskattas inte!

Men varför får denna bok då ett så pass högt betyg som fyra av fem Kajsa Ankor? Dels är språket väldigt bra. Matson vet hur man skriver, det är ett som är säkert. Den är inte lika bra som SECOND CHANCE SUMMER. Mest för att den saknar det djup som den boken hade och dels för att huvudpersonen inte var en blåmes. En annan anledning är Frank. Trots mina dryga 31 levnadsår blir jag lite varm i hjärtat när Frank dyker upp. Han är till och med gulligare än Etienne St. Claire, och det säger en hel del! Och sist men inte minst beror det på alla dessa roliga spellistor som finns boken igenom. De innehåller till största delen bra musik som passar bra till läsning. Här under hittar ni min favorit av listorna.

Rekommenderas för: Ornitologer som specialiserat sig på mesarter, kontemporära litteraturvänner eller för den som vill läsa en härlig sommarbok med långa kapitel.

4/5 Kajsa Ankor
Betyg 4

Short review in English: Emily’s best friend Sloane has disappeared, leaving a to-do list as an only clue to where she’s gone. Emily is a shy person who usually doesn’t do stuff like ”kiss a stranger” or ”go skinny-dipping”. But maybe it’s time for her to step out of her shell and be something more than Sloane’s best friend. Be Emily…

I found the book to be a tad to long. Sloane, Frank and the playlists in the book saved it. Morgan Matson is one of my favourite contemporary authors and I’m looking forward to her next one.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.