Änglavakter – Kristina Ohlsson

ÄnglavakterFrån Goodreads: En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år. Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden. På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad. Spåren leder till den mörkaste av sanningar och obönhörligen dras både Fredrika Bergman och Peder Rydh in i historien kring graven och den döda studenten. Fredrika ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencers namn dyker upp i utredningen. Är det verkligen möjligt att han är en del av gåtans lösning? Och vilken roll spelar egentligen den stumma författarinnan? Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?

Hur arg måste man vara för att slå ihjäl och stycka någon? Lägga kroppen i plastsäckar och begrava dem. Hon rös till. Döden var inte vacker, men ibland var den så motbjudande att den alls inte gick att förstå.

Del tre i serien om Fredrika Bergman och hennes kollegor och morden blir bara otäckare och otäckare. Samtidigt blir böckerna bara bättre och bättre. Fredrika Bergman är fortfarande en person som jag ogillar oerhört mycket.

Hon är omogen och egoistisk – och nu även mamma. I tidigare böcker har man fått följa hennes relation till Spencer. Han var i de tidigare böckerna gift men han och Fredrika såg trots detta inga problem med att vara tillsammans och till och med skaffa barn. Relationen mellan dessa irriterar mig och får mig att ogilla Fredrika ännu mer. När hon dessutom under ett besök i en sexbutik hoppar upp sin höga, moraliska häst så skulle jag vilja slänga boken i väggen.

Fredrika kramade cd-skivan hårt när de var ute ur butiken och andades frisk luft på trottoaren. Hon ville komma hem så fort som möjligt, ta Saga i sina armar och skydda henne från alla motbjudande inslag i vuxenvärlden.

Ursäkta Fredrika, men vänsterprasslande män och kvinnor är ett väldigt stort motbjudande inslag i vuxenvärlden. Sluta kasta sten i glashus och sopa rent framför din egen dörr först.

Trots Fredrika så är boken en sån där som man sträckläser. Sidorna rullar iväg och helt plötsligt är klockan två på natten och man vill ändå inte gå och lägga sig. Speciellt när den där domedagskänslan ligger som ett moln över en ju längre in i boken man kommer.

Konceptet att låta förhör med poliserna i teamet ligga till grund för nästa del är väldigt bra. Det ger en lagom mycket bakgrundsinformation utan att spoila. Jag är så djärv att jag utnämner den här boken till den bästa hittills. Föregående böcker i serien är: ASKUNGAR och TUSENSKÖNOR.

Rekommenderas för: Deckarfantaster, moraliskt utmattade eller de som läst och gillat Ohlssons böcker tidigare.

4/5 Kajsa Ankor
Betyg 4

En reaktion på ”Änglavakter – Kristina Ohlsson

  1. Pingback: Det här är en av anledningarna till att jag hatar att flyga – Kajsas bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.