Mrs Rosie and the Priest – Giovanni Boccaccio

Mrs Rosie and the PriestDen första boken i Penguins 80-års jubileumsutgivning av små svarta klassiker är MRS ROSIE AND THE PRIEST av Giovanni Boccaccio. Han kallades även för novellens skapare och levde i närheten av Florens mellan 1313 och 1375. Hans absolut främsta verk var DECAMERONE från 1353.

I DECAMERONE så fördriver tio ungdomar tiden med att berätta varsin berättelse varje dag i tio dagar. De har flytt undan den hemska digerdöden och vill därför få hjälp med att hålla tankarna på andra trevliga saker. Boken från Penguin består av fyra av dessa sammanlagt hundra noveller.

Den första ANDREUCCIO DA PERUGIA’S NEAPOLITAN ADVENTURES handlar om en man som hamnar i klaveret och blir lurad på allt han äger och har. Den är väldigt rolig och bjuder på humor som gör det svårt att tro att den utspelar sig på 1300-talet.

RICCIARDO DA CHINZICA LOSES HIS WIFE är även den väldigt humoristisk. Dock finns här en underton av allvar. Den handlar om en gammal domare som köper sig en fru. Hon i sin tur försvinner med en annan man och väljer honom trots att han inte har lika mycket pengar som den äldre mannen. Och med tanke på hur Boccaccio beskriver den gamla mannens förmåga så förstår jag att hon valde kärleken.

When he finally geared himself up for the actual consummation, he just about brought it off. But being scrawny, wizened and not exactly spunky, next morning he had to have a glass of fortified wine, some sweet biscuits and other pick-me-ups before he could re-enter the world of the living.

MRS ROSIE AND THE PRIEST är bokens absolut bästa novell. Den handlar om en snuskig präst som passar på att besöka damer när deras makar är bortresta. Mrs Rosie försöker göra sig en hacka på älskogen med prästen men han är en riktigt lurig man.

”Well, Rosie,” said the priest, ”must you go on being the death of me like this?”
Rosie began to laugh.
”Well, what am I doing to you?” she said.
”You’re not doing anything to me,” said the priest, ”but you don’t let me do what I’d like to do to you, which is love my neighbour as God commanded.”

I sista novellen PATIENT GRISELDA får vi följa en riktigt obehaglig man som egentligen bara vill sin frus bästa. Han testar sin fru på alla dess viss, till exempel genom att lämna bort deras gemensamma barn, vara elak mot henne och nästan ta sig en ny fru. Genom all denna terror stannar stackars Griselda och gör sig därför förtjänt av sin makes kärlek. I den här novellen kommer 1300-talets kultur och seder verkligen upp till ytan.

Jag uppskattade att läsa dessa fyra noveller av Boccaccio. Något som gör mig ännu gladare är att det finns 96 till att läsa i själva DECAMERONE.

Giovanni Boccaccio

4,5/5 Kajsa Ankor
Betyg 4,5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s