Projekt Disney – Snövit och de sju dvärgarna

Först ut i vår Disneykavalkad är SNÖVIT OCH DE SJU DVÄRGARNA. Det är världens första tecknade långfilm i färg och även startskottet för Walt Disney Studios. Året var 1937; två år innan andra världskriget började.

Snövit poster

Handlingen följer den urpsrungliga Grimmsagan ganska så väl. Själva sagan är egentligen lite mer otäck och svart än Disneyfilmen. Slutet innebär egentligen ett par glödheta järnskor och en drottning som måste dansa tills hon dör. Handlingen i filmen kan du läsa om nedan:

Den elaka drottningen ville vara vackrast. Hon frågade sin magiska spegel varje dag vem som vackrast i världen var. En dag är inte svaret henne själv utan vackra Snövit, flickan med hy vit som snö, läppar röda som blod och hår svart som ebenholts. Den irrationella drottningen vill givetvis vara ensam på tronen som den snyggaste i kungadömet så hon anlitar sin bästa jägare för att helt sonika avrätta Snövit ute i skogen. Som tur är har jägaren ändå ett hjärta och släpper Snövit fri ute i skogen så hon får chans att fly. Trött, rädd och hungrig hittar hon en liten stuga med sju, små sängar. Hon städar och fejar och flyttar in. Djuren hjälper till. När det närmar sig kvällen så kommer de sju dvärgarna hem från sitt jobb i gruvan och möts av en sovande Snövit. Först blir de rädda och Butter är inte helt övertygad om Snövits snällhet men efter lite matlagning så är alla sju dvärgarna positiva till prinsessan. Men allt är inte lycka i den lilla stugan. Den elaka drottningen har nämligen fått reda på att Snövit inte alls är död så hon planerar sin hämnd. Resten av historien kan vi nog redan. Den innefattar ett förgiftat äpple, sju ledsna dvärgar, en glaskista och en kyss från en prins. 

Snövit

Mannen bakom animeringen i filmen var, förutom Walt Disney själv, Albert Hurter. Han hade hjälp av flera skickliga illustratörer bland andra en svensk-amerikan vid namn Gustaf Tenggren. Han sägs vara delaktig i de sju dvärgarnas olika attribut. Stilen som filmen är animerad i har också anknytning till Sverige. Studion använde nämligen John Bauer som inspirationskälla och det kan man se i det färdiga resultatet.

Musiken i filmen är välkänd även den. Vi har Heigh-Ho men även The Silly Song som är känd från Kalle Anka på julafton. Vackrast är nog Someday My Prince Will Come. Speciellt eftersom de sju dvärgarna ser alldeles bedårande ut. Studion insåg vikten av ett soundtrack och var faktiskt även där första amerikanska film att släppa ett album samtidigt om filmen.

Barbara Streisands version

De stora stjärnorna i filmen är de sju dvärgarna:

  • Kloker (Doc)
  • Toker (Dopey)
  • Blyger (Bashful)
  • Butter (Grumpy)
  • Trötter (Sleepy)
  • Glader (Happy)
  • Prosit (Sneezy)

Min favorit är Toker. Dels är han sötast och så råkar han alltid ut för en massa roliga olyckor och de verkar inte bekomma honom överhuvudtaget. Samtidigt är han nog den snällaste av de sju och han älskar verkligen Snövit.

I och med sin första långfilm sätter Walt Disney ribban och stilen för alla Disneyfilmer som komma skall. Jag tycker man kan se spår av samma stil i de flesta av filmerna som jag sett, även i Frost och Lejonkungen. Musiken är minnesvärd bara den och jag kan fortfarande komma på mig själv med att nynna Heigh-Ho i bilen på väg till jobbet. Filmen är sevärd även idag trots att den snart är 80 år gammal. Vill ni läsa mer så finns det en bok om hur filmen gjordes. Den var billig på årets bokrea!

Nästa film på tur är FANTASIA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s