Minirecensioner x5: Astrid Lindgren-pärlor i litet format

Luise Justine MejerLuise Justine Mejer

Från Novellix hemsida: Denna novell är skriven för vuxna och handlar om en brevväxling mellan två vänner som utvecklar en kärleksrelation. Detta är en litterär sida av Astrid Lindgren som inte så många känner till. Bra novell för den som vill grotta ner sig i Astrid Lindgrens författarskap!

Intressant läsning, tyvärr lite långtråkig. Första sidan var det bästa med hela novellen och visar vilken talang Astrid Lindgren var när det gäller att se den lilla människan och hitta just deras lilla guldkorn.

Betyg: 3/5 Kajsa Ankor

 

MäritMärit

Från Novellix hemsida: Märit är en av Astrid Lindgrens sorgligaste berättelser. Där en åttaårig flicka, obetydlig i mångas ögon, lever sin sista tid med en förhoppning om att få uppmärksamhet från Jonas Petter, pojken som gav henne en liten presentask. Novellen gavs ut för första gången 1950 i novellsamlingen Kajsa Kavat och visar Lindgrens skicklighet att beskriva dödens betydelse genom barns handlingar.

En berättelse som rör en till tårar. Den lilla, tysta flickan har ett hjärta av guld. En klassisk Lindgren-novell.

Betyg: 5/5 Kajsa Ankor

 

Tu Tu TuTu tu tu!

Från Novellix hemsidaNär vargen en natt river fåren i den lilla byn Kapela, vaknar folket upp i sorg, inte minst Stina Maria och hennes farfar. Inte långt därpå dras den lilla flickan ner bland de underjordiska och återförenas med fåren, men nu är Stina Maria fånge bland de mystiska varelserna. De underjordiska återkommer sedan i Astrid Lindgrens välkända berättelse om Ronja Rövardotter. Tu tu tu! gavs ut för första gången 1959 i samlingen Sunnanäng.

Spännande historia som verkligen triggar ens fantasi. Jag skulle vilja se den illustrerad, varför inte i formatet grafisk kortroman?

Betyg: 4/5 Kajsa Ankor

 

Prinsessan som inte ville lekaPrinsessan som inte ville leka

Från Novellix hemsidaPrinsessan Lise-lotta tycker att det är tråkigt att leka. Det är inte förrän hon träffar Maja, och hennes träklump till docka, som hon förstår att hon inte är den enda i hela världen som är så liten, och att det finns något bättre än alla de fina leksaker som hon fått av drottningen. Prinsessan som inte ville leka kom ut för första gången 1949 i samlingen Nils Karlsson Pyssling.

Man kan inte köpa lycka – sensmoralen i denna gulliga novell. En gammal, sliten docka kan vara värd minst lika mycket för ett barn som en sprillans ny docka. En viktig novell i dagens statussamhälle där strävan efter de nyaste, finaste sakerna har tagit över.

Betyg: 4/5 Kajsa Ankor

 

I skymningslandet3I skymningslandet

Från Novellix hemsida: I Skymningslandet, föregångaren till Astrid Lindgrens berättelse Karlsson på taket, får vi tillsammans med Göran, flyga ut genom fönstret med herr Liljonkvast på ett äventyr i Skymningslandet, där inget spelar någon roll och allt är möjligt. Det är en berättelse om ett barns smärta och fantasi i en välbekant Stockholmsmiljö som Astrid Lindgren från början skrev för radio, men som gavs ut i novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling 1949.

Jag läste den här novellen på ett tåg på väg hem från Stockholm. Jag önskar att jag hade läst den innan jag lämnade stan. Miljöbeskrivningarna är härliga och jag kommer läsa den här igen innan jag besöker huvudstaden igen.

Betyg: 5/5 Kajsa Ankor

Annonser

2 thoughts on “Minirecensioner x5: Astrid Lindgren-pärlor i litet format

    • ladywindermere83 mars 31, 2015 / 8:23 e m

      Visst känns det ganska bra att veta att man inte har läst allt av denna underbara författare? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s