Det fördolda – Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Det fördoldaKajsas snabba tankar: Inledande boken i serien om psykologen Bergman som hjälper till att lösa hemska mord.

Recension: En ung pojke hittas mördad i ett kärr. Hans hjärta saknas och spåren leder till hans gymnasieskola. Polisen som inleder undersökningen är kanske inte den smartaste polisen i världen så fallet blir snart överlämnat till Torkel Höglund och hans gäng från Rikskommissionen.

Samtidigt sitter Sebastian Bergman och tycker synd om sig själv i Västerås. Han har förstås lite att vara ledsen över. Han miste nämligen sin fru och dotter i tsunamin. Nu har även hans mamma gått bort och han håller på att rensa ur dödsboet. Hans tidigare yrke som psykolog med inriktning mot gärningsmannaprofilering har han lagt på hyllan. Tills nu, då han och Torkels vägar ännu en gång korsas.

Jag har länge tänkt läsa den här serien för jag har hört väldigt mycket bra om den. Tyvärr når den inte riktigt ända fram. Den är full av klichéer som tyvärr späder på mina fördomar mot deckare. Exempel på detta är kvinnliga polisen som absolut kan allt själv. Alla heter namn som egentligen väldigt få i Sverige heter (Torkel och Ursula liksom…).

Det största exemplet på klyscha i DET FÖRDOLDA är Sebastian Bergman. Han är en vedervärdig person. Sexmissbrukare i allmänhet, dryg jävel i synnerhet. Han lirkar sig på något konstigt vis in i utredningen och gör sen precis som han vill. Tyvärr verkar det lyckas vilket gör det hela ännu mer jäkligt för man vill inte heja på Bergman.

Själva språket i boken är lättläst och flyter på bra. Dialogerna fungerar, men det som sägs är ibland upprörande. Nästa bok i serien heter LÄRJUNGEN och om jag känner mig själv rätt så lär jag väl läsa den och fortsätta att irritera mig på psykolog Bergman.

Rekommenderas för: Klichéeresistenta deckarfantaster, psykologer som vill lära sig hur man inte ska bete sig eller för den som vill läsa en vanlig, svensk deckare.

2,5/5 Kajsa Ankor

Betyg 2,5

Annonser

2 thoughts on “Det fördolda – Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

  1. Monika februari 11, 2015 / 6:01 e m

    Jag har de tre första delarna stående här, väntandes på att bli lästa. Råkade ju titta på något avsnitt när det gick på TV och tyckte intensivt illa om Bergman, men det ska ändå bli ganska intressant att läsa. Någon gång 🙂

    • ladywindermere83 februari 11, 2015 / 7:16 e m

      Precis så kände jag också för den där Bergman. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s