Prisoner of Night and Fog – Anne Blankman

Prisoner of Night and FogKajsas snabba tankar: En bok som man inte riktigt vet vad man ska tycka om.

Recension: Gretchen är Uncle Dolf’s favorit. Uncle Dolf är mer ökänd som Adolf Hitler. Efter det att Gretchens pappa skjutits ihjäl under ett av Hitlers första kuppförsök i Wien har han sett till att Gretchen, hennes mamma och bror Reinhard har haft det bra.

En dag så stöter Gretchen ihop med Daniel. Han är journalist med siktet inställt på de fina tidningarna. Och så är han jude. Han berättar för Gretchen att det finns mer som ligger bakom hennes pappas död än vad hon tror. Pappan kan till och med ha mördats av någon inom NSDAP.

De ger sig ut på en jakt efter sanningen bakom mordet. Med tanke på deras bakgrunder är detta ingen jakt som är ofarlig. Och kan Gretchen komma över hennes inpräntade inställning till judar?

Det var svårt att veta vad man egentligen tyckte om PRISONERS OF NIGHT AND FOG när man läste den. Jag har väldigt svårt att förstå hur någon kunde uppleva Hitler som kärleksfull och mänsklig. Det kändes på något vis fel att läsa om denna hemska människa på det viset som han beskrivs i början av boken. Nu tror jag inte för fem öre att det var så Blankman ville få honom att framstå. Det är klart att han hade en krets omkring honom som förmodligen tyckte om honom och stod för samma idiotiska saker som han gjorde. Men det som förstör den här boken helt för mig är hur Gretchen bara köper allt alla säger till henne. Hon upplevs ha ungefär lika mycket förmåga att tänka själv som en ouppblåst badboll. Först håller hon med om Hitler och alla propaganda som han sprider, sen köper hon det Daniel säger med hull och hår. Det är inte förrän i slutet som hon själv börjar ifrågasätta saker och då är det för sent.

Det finns ett mysterium som ska lösas i den här boken, mordet på Gretchens pappa. Vad Daniel får ut av att lösa detta är fortfarande oklart för min del. När det dessutom var han som sökte upp Gretchen kan man ju undra vad hans intentioner var. Stalker much!?

Blankman väver ihop en fiktiv historia med riktiga händelser. Hon är påläst och fakta som radas upp verkar stämma. Tyvärr blir det lite för mycket faktamatning. Det tillför inte så mycket till historien och jag vill inte veta allt om varje riktig person som dyker upp. Det är en av anledningarna till varför handlingen upplevs som seg och långsam.

Det finns många irritationsmoment i den här boken, i varje fall för min del. De som verkligen gillar historiska romaner tror jag kan få ut mer av den här än vad jag fick. Söker man en bok om förbjuden kärlek (vilket utlovas på baksidan) bör man titta vidare. För mycket romantik förekom det då inte.

En positiv sak är omslaget. Flickan på bilden har gudomligt vackra ögon. Det var en av anledningarna till varför jag valde att läsa den.

Rekommenderas för: Historieälskare, stalkers eller för den som gillar omslaget och inte är lika lättirriterade som mig.

2/5 Kajsa Ankor

Betyg 2

Annonser

2 thoughts on “Prisoner of Night and Fog – Anne Blankman

  1. Siri januari 4, 2015 / 12:53 e m

    Høres helt sykt ut å ha varme tanker for Hitler ja, men jeg har litt interesse for å lese denne boken. Jeg er ekstremt glad i historiske romaner, så kanskje jeg skal gi den en sjanse 😀
    – Siri

    • ladywindermere83 januari 4, 2015 / 1:48 e m

      Det tycker jag du ska göra. Jag är inte så förtjust i historiska romaner så det kanske var därför den inte riktigt passade mig. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s