If I Stay – Gayle Forman

If I StayKajsas snabba tankar: Glöm inte näsdukarna! Och vinterdäck!

Recension: Sjuttonåriga Mia är en lovande cellist. Hon har siktet inställt på den anrika skolan Juilliard. Hennes familj är varm och kärleksfull. Hon har en bästa kompis som hon trivs med. Dessutom pojkvännen Adam som betyder mycket för henne. Men så inträffar något som inte får hända…

En snöig vardag ställs skolan in. Mia och hennes familj beslutar sig för att hälsa på farföräldrarna som bor en bit bort. En lastbil kommer i vägen för deras bil och katastrofen är ett faktum. Senare vaknar Mia upp – bredvid sin egen kropp. Hon ligger i koma men kan följa alla som besöker henne på sjukhuset. Minnena av hennes föräldrars blodiga kroppar i snön finns kvar. Hennes lillebror klarade sig inte heller. Nu har Mia ett val att göra. Ska hon stanna kvar eller ska hon somna in för alltid?

Det här är en kort men fin bok om hur man värderar vikten av att leva. Har man mist hela sin familj, finns det då något att komma tillbaka till? Räcker ungdomskärleken, farföräldrarna och alla andra släktingar och vänner? Genom tillbakablickar får vi reda på mer om Mias liv och får mer detaljerat veta om hur det gick till när hon och Adam träffades.

Hade jag inte suttit på ett fullsatt tåg när jag läste den här boken så hade jag gråtit floder. Men bland folk är man ju tvungen att visa sig lite macho så jag småsnörvlade bara lite i jackärmen. Men boken är sorglig. Att sånt här ska behöva hända är hjärtskärande.

Man kan tycka vad man vill om själva valet Mia måste göra. Hon har väldigt många människor kvar i livet som älskar henne. Men jag kan tänka mig att det inte är så självklart som man kanske vill tycka. Hela hennes familj har dött. Hon kommer vara ensam kvar som överlevande efter den hemska olyckan. Livet kommer aldrig bli som vanligt igen.

Kärlekshistorien mellan Mia och Adam är väldigt gullig. Adam är nog den optimala pojkvännen: snäll, gullig och väldigt kärleksfull. Mia å andra sidan känns lite kall i de tillbakablickar man får läsa. Hon är verkar vara en väldigt fokuserad person där största vikt läggs på he1nnes musik. Kanske därför passar de båda motsatserna så bra ihop…

IF I STAY fick en uppföljare: WHERE SHE WENT. Jag har läst den också och en recension kommer att dyka upp inom en ganska snar framtid. Dessutom har boken nyss blivit film. Den har jag inte sett än, men snart kanske.

Rekommenderas för: Näsduksägare, ägare av aktier i ett näsduksföretag eller för den som vill läsa en sorglig historia med en vacker kärlekshistoria inuti.

3,5/5 Kajsa Ankor

Betyg 3,5

Annonser

2 thoughts on “If I Stay – Gayle Forman

  1. Alma november 16, 2014 / 6:05 e m

    Var kan man SE Where She Went? (alltså filmen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s