Sarahs nyckel – Tatiana de Rosnay

Sarahs nyckelKajsas snabba tankar: Gripande bok om en händelse under andra världskriget som få hört talas om.

Recension: Vel d’Hiv. Så kallas händelsen som ägde rum i ett varmt Paris 1942. Då massarresterades 13000 judar och ungefär hälften av dem tvingades stanna flera dagar i en idrottsarena i Paris som hette Vélodrome d’Hiver. Dessa judar arresterades inte av tyskar eller SS-män utan det var den franska polisen som låg bakom det hela. Därefter skickades alla vidare till koncentrationsläger och det var inte många som kom levande därifrån.

Det är just den här händelsen som utgör ena delen av SARAHS NYCKEL. Den handlar om den unga Sarah, en judisk flicka, som när poliserna kommer för att föra iväg hennes familj låser in sin bror i en garderob. Hon gör därefter allt för att komma tillbaka för att släppa ut honom.

Den andra delen av historien handlar om den amerikanska journalisten Julia som bor i Paris. Hon är gift med en riktig fransman och äktenskapet knakar lite i fogarna. De har länge försökt skaffa ett andra barn men flera missfall gjorde att de gav upp. När Julia får i uppdrag att skriva om Vel d’Hiv börjar hon nysta i historien om Sarah och ser kopplingar till sin mans familj som inte är så smickrande.

SARAHS NYCKEL är väldigt lättläst trots att ämnet och det som händer i boken är riktigt obehagligt. Det är stundtals svårt att förstå att det faktiskt har hänt. Det är därför den här boken är så viktig. Fransmännen har under en längre tid inte låtsats om att det hände men de anhöriga fick till slut upprättelse när den före detta presidenten Jacques Chirac erkände den franska statens medverkan i räden.

Jag älskade 2/3 av den här boken, resterande del, som i princip uteslutande handlar om Julias liv, är lite onödig. Visst är Julias egna relationsproblem intressanta men jag tycker ändå att fokus bör ligga på historien om Sarah.

Boken har filmatiserats med Kristin Scott Thomas i huvudrollen som Julia. Vill man inte läsa boken tycker jag i alla fall man ska se filmen. Den är faktiskt ganska så bra och följer boken ganska så hyfsat. Det här var den första boken jag läste av Tatiana de Rosnay men har sedan dess också läst RYSKT BLÄCK. Hon är mästare på att beskriva familjehemligheter och jag ser fram emot att läsa de två andra böckerna av henne jag har i bokhyllan.

Rekommenderas för: Alla som inte vill att det hemska som hände under andra världskriget ska glömmas bort.

4,5/5 Kajsa Ankor

Betyg 4,5

Annonser

3 thoughts on “Sarahs nyckel – Tatiana de Rosnay

  1. Åsa Carlsson november 9, 2014 / 3:45 e m

    Denna skulle jag vilja läsa. Sett filmen, tyckte den var bra. Man brukar ju bli besviken på filmen, då man läst boken innan – så den här gången kanske man äntligen fixar det i rätt ordning! 🙂

    • ladywindermere83 november 9, 2014 / 3:47 e m

      Tyckte de var ganska trogna varandra men boken hade lite mer än filmen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s