Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson

Jag heter inte MiriamKajsas snabba tankar: Stark historia om en kvinnas liv med ett namn som inte är hennes eget.

Recension: Miriam fyller 85 år och firas av sin familj med tårta och paket. Presenten är ett vackert armband, ett vackert romskt armband. ”Jag heter inte Miriam.” Fyra ord som Miriam aldrig trodde hon skulle yppa.

Vi får följa med på en resa ändå från koncentrationslägret där den lilla flickan hittar en död flicka med nästan identiska intatuerade siffror. Hon tar hennes klänning och byter därmed sin gula triangel mot en judestjärna. Hon tar också ett judiskt namn: Miriam Goldberg. Efter kriget hamnar Miriam i Sverige och hatet mot romer förföljer henne även här. Hon beslutar sig därför att förbli Miriam trots att hon egentligen heter Malika.

Att vi aldrig lär oss!? Vi är alla människor. Sen kvittar det vad vi tror på, vad vi firar för högtider, vilken mat vi äter, hur vi ser ut och så vidare. Vi är människor, humans, men vi är banne mig inte humana. Att vi inte har lärt oss något från andra världskrigets grymheter. Ändå fortsatte förföljelserna av romer i Sverige och har än idag inte slutat.

Malmöpolisen samlar alla romer på en lista, de får inte hyra bilar, nekas att gå in på café och diskrimineras på alla de vis. Flera länder i Europa vill även helt förbjuda romer. Med tanke på hur valet gick så är väl snart Sverige också där. Men min fråga är: vad är vi rädda för?

Den här boken bör läsas av varenda en, speciellt de som röstade på SD i valet. Och efter det går ni och slår upp ordet humanitet i ordlistan och tänker över er egen inställning till era medmänniskor.

Rekommenderas för: ALLA!

5/5 Kajsa Ankor

Betyg 5

Annonser

5 thoughts on “Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson

  1. Linda oktober 16, 2014 / 9:04 e m

    Den har jag på att läsa listan, ser fram emot den.

    • ladywindermere83 oktober 18, 2014 / 7:48 f m

      Den rekommenderas väldigt varmt. Bland det starkaste jag läst på länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s