En smakebit på søndag: Vi kom över havet – Julie Otsuka

Smakebit på söndagDet har varit sparsamt med inlägg den senaste tiden. Dels var jag 5 dagar i Oslo och sen var det direkt vidare till Göteborg och bokmässan.

Oslo var en riktigt trevlig stad. Det blev lite sightseeing faktiskt, men tyvärr inte alls lika mycket som jag hade velat. Det fanns helt enkelt inte tid. En av höjdpunkterna var att gå upp på taket på operan och spana ut över stan. Dessutom var det inte helt fel med middag på Holmenkollen. Den där backhopparbacken ser rent livsfarlig ut!

Bokmässan i Göteborg var trevlig som vanligt. Det var dessutom kul att träffa flera bokbloggare på minglet på lördag eftermiddag. Det blev en hel del böcker att dra hem på tåget, men inte riktigt lika många som tidigare år. Jag höll mig helt enkelt i skinnet.

Dagens smakbit kommer inte från en bokmässebok utan från en bok som jag hittade på stationen i Umeå. Där finns nämligen bokstationer där man kan ta en bok och lämna tillbaka den på en annan bokstation när man läst den. Riktigt roligt och bra koncept och bara en av många litterära initiativ under kulturhuvudstadsåret.

Boken heter VI KOM ÖVER HAVET och handlar om några japanska kvinnor som kom med båt till USA där deras blivande män fanns. Sen får man följa dessa kvinnors liv mellan 1919 och 1941. Smakbiten kommer från sidorna 13-14 i pocketutgåvan.

Vi kom över havetPå båten samlades vi i varandras kojer sent på kvällarna och satt uppe i flera timmar i ändlösa samtal om den okända kontinenten som väntade oss. Det berättades att folk där inte åt annat än kött och att deras kroppar var täckta av hår (de flesta av oss var buddhister och åt inte kött och hade bara hår på de rätta ställena). Träden var jättelika. Slätterna var vidsträckta. Kvinnorna var högljudda och långa – ett helt huvud längre än de längsta av våra män, hade vi fått höra. Språket var tio gånger svårare än vårt eget och sedvänjorna var ofattbart märkliga. Böcker lästes bakifrån och fram och man använde tvål i badet. Man snöt sig i smutsiga tygstycken som stoppades tillbaka ner i fickorna bara för att sedan tas fram och användas om och om igen. Motsatsen till vitt var inte rött utan svart. Vad skulle det bli av oss i ett så främmande land? undrade vi.

Vill du läsa fler smakbitar eller kanske dela med dig av en egen? Gå då in på Flukten fra virkeligheten.

Annonser

38 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Vi kom över havet – Julie Otsuka

  1. Jag kunde inte delta i årets bokmässa, men förhoppningsvis blir det av nästa år. Den här boken tyckte jag väldigt mycket om. Tack för smakbiten och ha en skön söndag! 🙂

  2. Oslo er en FIN by (ikke bare fordi det er min by da)! Glad for at du hadde fine dager i byen 🙂

    Buddah på loftet er på min ønskeliste

    PS Digger det med stasjonsbøkene. Er det på flere stasjoner eller bare i Umeå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s