The Last Runaway – Tracy Chevalier

The last runawayKajsas snabba tankar: Historisk roman med många inslag av lapptäckssömnad.

Recension: Kväkarna (the Quakers) är ett religiöst samfund som grundades i England i mitten av 1600-talet. De har alltid förknippats med pacifism och var aktiva mot slaveriet i USA under 1800-talet. Det är i den här miljön som THE LAST RUNAWAY börjar.

Honor Bright är en tjugoårig kvinna från England. Efter att ha blivit lämnad av sin trolovade beslutar hon sig för att följa med sin syster till Amerika, närmare bestämt Ohio. Väl framme på andra sidan Atlanten så händer det som inte får hända. Hennes syster dör i gula febern. Vad ska Honor göra nu? Efter lite velande beslutar hon att ändå bege sig till sin systers blivande mans hus. Här får hon uppleva livet i USA, ett liv som skiljer sig väldigt från det hon hade hemma i England. Husen är av timmer istället för sten, man äter en himla massa majs och lapptäckena sys inte på samma sätt.

Efter några olidliga månader hittar Honor en man som hon gifter sig med. Hon fyller dagarna med att sy på sina lapptäcken och Honor är riktigt duktig på att göra avancerade täcken. Men i samma veva upptäcker hon att det gömmer sig slavar i skogen. Hennes nya familj vill inte hjälpa dem så Honor tar saken i egna händer.

Jag är förtjust i Tracy Chevaliers böcker eftersom de oftast är välskrivna och man märker att hon gjort en grundlig research av den tidsperiod hon skriver om. THE LAST RUNAWAY är inget undantag. Språket flyter på riktigt smidigt och jag lär mig tonvis om kväkare, hur det var att bo i Ohio på 1850-talet och om slaveriet. Tyvärr saknar boken i princip handling och karaktärer som man kan gilla.

Honor är ingen bra huvudkaraktär. Hon är tyvärr gnällig och ganska trist, saknar det driv som behövs för att få handlingen att rulla på. Ingen av de andra karaktärerna är speciellt minnesvärda heller. Handlingen fokuserar alldeles för mycket på Honors sömnad. Jag har själv sysslat lite med quilting men tyckte ändå att det blev alldeles för mycket sysnack. Om mer fokus hade legat på hur kväkarna hjälper slavarna och hur detta påverkar dem tror jag boken hade varit mycket mer intressant. Kväkarna ska i sin tro aldrig ljuga och att undanhålla slavar kräver ju faktiskt att man aktivt ljuger. Just det här tycker jag är intressant och dessutom hedervärt att de kan sätta sin tro i andra hand för att hjälpa människor i nöd.

Jag skulle gärna vilja läsa fler böcker som utspelar sig under den här tidsperioden, men helst utan några lapptäcken. Kanske ska ta och läsa Onkel Toms stuga?

Rekommenderas för: Lapptäcksälskare, kväkare, kvackare eller den som intresserar sig för 1850-talets Ohio.

2,5/5 Kajsa Ankor

Betyg 2,5

 

Annonser

One thought on “The Last Runaway – Tracy Chevalier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s