4x minirecensioner – romaner

The Tennis PartyThe Tennis Party – Madeleine Wickham

Platsen är perfekt för att tennisparty. Patrick och Carolines vackra, vita hus som de köpt för bonuspengar med vackra gröna gräsmattor och en perfekt tennisplan. De inbjudna till festen är deras gamla grannar som inte har riktigt lika mycket pengar som värdparet. Den nyrika Charles och hans fru Cressida kommer också tillsammans med ett väldigt tävlingsinriktat fader-dotterpar. Det borde kunna bli en riktigt trevlig helg med goda drinkar och umgänge i solen. Tyvärr urartar festen lika hårt som en smash i nätet.

Sophie Kinsella, vars riktiga namn är Madeleine Wickham, har bland annat skrivit en serie om shoppinglada Becky. Det är en humoristisk och underhållande chic-litserie som jag blir glad av att läsa. Med THE TENNIS PARTY är det lite tvärtom. Här är karaktärerna avundsjuka, mörka och svårflörtade. De ser allt från den mörka sidan och är inte sena med att påpeka varandras fel och brister. Missunnsamhet anas bakom de falska leendena. Romanen är väldigt olika hennes pseudonyms böcker och det är något man bör veta innan man ger sig in i boken. Trots detta så tyckte jag ändå den var helt OK.

Betyg: 3/5 Kajsa Ankor

 

Den sista dagen i decemberSista dagen i december – Mariette Glodeck

Detta är en fortsättning på romanen RÖDA VITA ROSEN. En bok som jag tyvärr inte läst. Båda böckerna handlar om samma kompisgäng men i SISTA DAGEN I DECEMBER har alla blivit lite äldre, inte helt säkert om de blivit mycket visare dock. Boken utspelar sig under december månad och inleds med en inbjudan till ett bröllop på nyårsafton. Några av vännerna i gänget är bara med i periferin medan andra är med lite mer. Till exempel den strulige bartendern som gjort en yngre tjej på smällen och får nu ta ansvar för resultatet. Eller en kanske-lesbisk läkarstudent som är grymt förälskad.

Som jag tidigare nämnde har jag inte läst den första boken och det står egentligen ingenstans att det ska behövas. Tyvärr tror jag att jag förlorade mycket på det. Mötena med karaktärerna är alldeles för flyktiga och det kändes hela tiden som om något saknades. Troligen hade jag fått en bättre bakgrundsuppfattning om alla karaktärer med den första boken i bagaget. Som ensamstående bok är den tyvärr väldigt intetsägande.

Betyg: 1,5/5 Kajsa Ankor

 

Annonsflickan från OdessaAnnonsflickan från Odessa – Janet Skeslien Charles

Daria är en ung kvinna i Odessa, Ukraina. Hon är utbildad ingenjör men är tvungen att jobba som sekreterare åt en mellan chef på ett import/exportföretag. Chefen är lite småsjaskig och anser att Daria är hans att ta på och stöta på lite som han vill. Tyvärr ger inte detta jobb henne tillräckligt med pengar för att försörja henne och hennes älskade Boba. Därför tar Daria ett extrajobb på en förmedlingsbyrå, en byrå som förmedlar postorderbrudar åt västerländska män. Drömmen om ett bättre liv i USA blir snabbt verklighet för Daria, men samtidigt älskar hon ju sitt Odessa…

ANNONSFLICKAN FRÅN ODESSA har stor potential att bli en riktigt bra roman. Boken börjar bra och jag faller pladask för både Daria och hennes mormor. Beskrivningarna av Odessa och hur livet kan se ut i Ukraina efter järnridåns fall är mycket intressanta att läsa. Tyvärr kommer en amerikan och förstör allt. Daria tappar sig själv på något sätt och blir väldigt ointressant. Jag fick tvinga mig själv att läsa de sista sidorna.

Betyg: 2/5 Kajsa Ankor

 

De i utkanten älskandeDe i utkanten älskande – Johanna Nilsson

Någonstans i Stockholm ligger det ett café som utgör knutpunkten för våra huvudpersoner. Där flätas deras öden tillsammans och ger oss en smärtsam men vacker berättelse om de som är lite utanför. Vi har tjuven Bea som är förälskad i läkaren Jack. Han i sin tur trånar desperat efter sitt ex som han var otrogen mot. Samtidigt har vi Måns, gatumusikanten med de snedvinklade benen, som är kär i Bea. Stefan, eller Sofia som hon heter nuförtiden, är utstött ur sin religiösa familj. Hon blir vän med Mirja, en tjej med modellpotential.

DE I UTKANTEN ÄLSKANDE är en tunn bok med mycket innehåll. Johanna Nilsson har lyckats med konststycket att förmedla mycket med lite text och ett ganska enkelt språk. Jag biter på naglarna, hoppas, hatar, svär och gråter när jag läser den här och ser väldigt mycket fram emot att läsa en annan bok av samma författare.

Betyg: 4,5/5 Kajsa Ankor

Annonser

3 thoughts on “4x minirecensioner – romaner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s