Undret – R J Palacio

UndretKajsas snabba tankar: Näst intill sockersöt berättelse som visar hur rädda människor kan vara för det som annorlunda men även hur långt man kan komma med snällhet.

Recension: 10-åriga August Pullman ska börja riktiga skolan efter att tidigare fått hemundervisning. Nu tycker hans föräldrar dock att det är dags för honom att komma ut i den riktiga världen och skaffa sig vänner och erfarenheter. August är mycket ängslig över detta och undrar hur detta ska gå. Folk stirrar ju på honom på stan så vad skulle det bli för skillnad i skolan?

August är född med en missbildning som har, trots åtskilliga operationer, lämnat honom med ett deformerat ansikte. Han äter inte som vanligt folk och är tyvärr väldigt van att få blickar på stan. Eller barn som blir rädda för honom. Men inuti är August en helt normal kille. Han har humor, är mycket intelligent, älskar StarWars och har ett stort, varmt hjärta.

I UNDRET får vi följa August under hans första år i skolan. Givetvis är inte alla snälla mot honom men han får snabbt några vänner. Sen finns det några elaka barn, speciellt de som låtsas vara hans vän men som sen säljer ut stackars August för att samla popularitetspoäng. Givetvis blir det värre. Vuxna kan de också och i boken finns det flera vuxna som är så rädda för det annorlunda att de vill att August ska byta skola. Känner ni igen resonemanget? Jag ser klara likheter till dagens samhälle. Hur många i detta avlånga land är inte rädda för det som är lite annorlunda, det som inte är svenskt och familjärt? I valet om några veckor får vi väl vårt svar på den frågan.

Tillbaka till UNDRET… Handlingen berättas utifrån olika synvinklar. Mest får man följa August och hans tankar men även hans vänner, syster och andra som är nära bekanta till familjen. Jag uppskattade August delar mest och upplevde det tyvärr lite spretigt när andra kom in och berättade. Samtidigt kan jag tänka mig att det hade blivit lite tjatigt om man bara hade fått uppleva handlingen utifrån en tioårings ögon.

Dagsdosen av klyscha fylls snabbt när man läser UNDRET. Man fattar ganska snabbt att det är väldigt viktigt att vara snäll. Andemeningen är lite övertydlig och det blir lite tjatigt. Jag skulle kunna tänka mig att målgruppen för den här boken är mellan 10-13 år och då kan det nog inte bli för många pekpinnar när det gäller snällhet och antimobbing. Kan någon egentligen må dåligt av för mycket snällhet?

Rekommenderas för: Elakingar, förundrade eller till den som har barn i mellanstadiet eller någonsin varit det.

3,5/5 Kajsa Ankor

Betyg 3,5

Annonser

One thought on “Undret – R J Palacio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s