When the Guns Fall Silent – James Riordan

When the guns fall silentKajsas snabba tankar: Vacker läsning om glädje, sorg, krig, vänskap och hopp.

Recension: Jack är en gammal man. En dag när han besöker krigskyrkogården tillsammans med sitt barnbarn ser han ett välbekant ansikte. Just detta ansikte tar honom tillbaka till 1914 och det kalla skyttegravarna under första världskriget.

WHEN THE GUNS FALL SILENT handlar om Jack och hans minne av första världskriget. Han skildrar krigsvardagen med brev hemifrån, berättelser från skyttegraven och med den vackra historien om en kväll då fiende inte längre var fiende och det enda man kämpade om var en fotboll.

Den här boken är vacker läsning då dialogerna ofta är skrivna på dialekt hade det varit väldigt intressant att lyssna på boken istället för att läsa den. Mina favoritdelar är brevväxlingen mellan Jack och hans familj. Där försöker Jack skildra vardagen i skyttegravarna med humor och han försöker tona ner allt det hemska som händer för att inte skrämma upp familjen där hemma, trots att han själv är livrädd. Breven han får tillbaka, oftast från sin syster Floss, ger läsaren information om hur det var att bo i England under kriget. Dessa brev gav mig mersmak på ämnet och jag skulle gärna vilja läsa mer böcker som utspelar sig under första världskriget.

Livet som soldat var långt ifrån enkelt. Vissa saker beskrivs så vardagligt trots att det kunde handla om till exempel en avrättning. Men jag kan tänka mig att man måste ”vänja sig” vid hemska saker för att inte bli galen.

Jag har personligen inte läst så mycket böcker om första världskriget vilket gör WHEN THE GUNS FALL SILENT till en guldgruva. Jag lär mig en hel del under läsningen, till exempel hur Storbritannien använde sig av indiska soldater. Dessa stackars, utnyttjade människor fick oftast utföra rena självmordsuppdrag.

WHEN THE GUNS FALL SILENT är en bra bok som skildrar en soldats vardag i ett krig som fördes av män som aldrig befann sig på fronterna. Slutet av boken ger en faktiskt hopp för människosläktet trots alla terrordåd och krig som snart är vardag i vår tid.

Rekommenderas för: Historiefanatiker, krigsintresserade eller den som är intresserad av en kort roman om ett intressant ämne.

4/5 Kajsa Ankor

Betyg 4

 

 

Annonser

2 thoughts on “When the Guns Fall Silent – James Riordan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s