Cold Courage – Pekka Hiltunen

Cold CourageKajsas snabba tankar: Intressant thriller med annorlunda upplägg.

Recension: Lia är från Finland men bor i London. En dag när hon är på väg till jobbet hittar hon en kvinnokropp i bakluckan på en bil. Det ser ut som om kvinnan blivit mördad. Ingen har några ledtrådar och polisen kommer ingen vart med fallet, men Lia vägrar ge upp. Hon vill lösa fallet och är villig att ta egna risker.

COLD COURAGE är Pekka Hiltunens debutbok och det verkar lovande. Till en början är boken lite seg men när Lia träffar den mystiska Mari och blir involverad i henne tar boken upp fart. det är svårt att beskriva boken utan att spoila för många av överraskningarna. Men på ett eller annat sätt kommer även Lia i kontakt med ett nationalistiskt parti som är på väg uppåt bland väljarna i Storbritannien. Partiledaren är en väldigt manipulativ man som om man skrapar på ytan, inte visar sig vara riktigt lika trevlig som han försöker framstå.

Personligen tycker jag att sidospåret med det politiska partiet är mer intressant än själva mordet som ska utgöra huvudhandlingen. Kanske för att flera paralleller kan dras till hur det ser ut i bland annat Sverige idag. Där politiska parti med otrevliga åsikter vinner mer och mer mark. Där partiledaren bedöms som sympatisk och vältalig. Det tycker jag tyvärr är mer skrämmande än en död kvinna i en baklucka. Men inte Lia. Hon är nämligen fixerad vid detta mord och hamnar i livsfara flera gånger endast för att hon inte kan vänta på hjälp.

Lia är ganska irriterande, men ändå inte. Hon lär sig en del om sig själv boken igenom och utvecklas till det bättre. En trevlig sak är alla finska ord och traditioner som kommer upp i Lias möten med Mari (som också pratar finska).

Detta är en annorlunda thriller som förtjänar att läsas. Den berör både främlingsfientlighet, kvinnomisshandel och human trafficking. Tre viktiga ämnen som skulle kunna utgöra en bok var för sig.

Rekommenderas för: De som pratar finska, är intresserade av London eller uppskattar en thriller med annorlunda upplägg.

4/5 Kajsa Ankor

Betyg 4

 

 

 

Annonser

One thought on “Cold Courage – Pekka Hiltunen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s