Om du får det här brevet – Sarah Blake

Om du får det här brevetKajsas snabba tankar: Stark roman om hur krig kan påverka människor, även de som befinner sig på andra sidan ett världshav.

Recension: Andra världskriget pågår för fullt i Europa och över London regnar det bomber varje dygn. Från denna dramatiska plats sänder radioprataren Frankie Bard. Hon rapporterar hur läget är till sitt hemland, USA. I en liten stad på Cape Cod sitter det flera och lyssnar på Frankies personliga radiosändningar, några lyssnar och tar till sig men de flesta stänger av efter ett tag. Det är ju så långt bort…

I den lilla staden jobbar Iris James som postmästare. Hon bevarar alla invånarnas hemligheter men får samtidigt ibland leverera dåliga nyheter, speciellt nu i krigstider. Unga Emma Trask, nygift med stadens läkare, lyssnar ofta på radion. När hennes man tragiskt förlorar en patient och därför vill åka till fronten för att stilla sitt dåliga samvete blir hon åter igen ensam. Det som håller henne kvar på jorden är hans brev. Men en dag slutar de att komma.

OM DU FÅR DET HÄR BREVET blandade och gav i underhållning. Stundtals var den gripande och man ville bara framåt i handlingen för att få reda på vad som händer. Nästa stund stannar den av helt och blir nästan lika seg som tuggummi. Författaren har valt att hoppa mellan huvudpersonerna lite för ofta. Det blir styltigt och till en början var det svårt att hänga med. Jag var tvungen att titta tillbaka vems tankar man fick följa.

I och med detta eviga skiftande av synvinklar så får inte karaktärerna det djup som de förtjänar. Frankie är en tuff tjej som intresserar sig för hur judarna har det i Tyskland i början av 1940-talet. Detta spår utvecklades alldeles för lite och det är synd, för detta händelseförlopp var intressant. Samma sak gäller karaktären Iris, postmästaren. Henne får man knappt följa alls, trots att titeln antyder en koppling till brev och postväsende.

En intressant tanke som väcks när jag läser är hur inställningen kan ha varit i USA innan de blandade sig i konflikten. Det spanades efter u-båtar längs kusten men samtidigt kände de flesta invånarna att kriget inte är deras problem. Klara samband till dagens samhälle kan dras. Vi har lätt för att distansera oss när det händer hemskheter långt bort. ”Det där får de lösa själva”-mentalitet som leder till ännu större klyftor mellan I- och U-länder.

Det man inte kan klaga på när det gäller OM DU FÅR DET HÄR BREVET är språket. Det är bedövande välskrivet vilket gör det hela ännu mer ledsamt att handlingen inte håller samma standard. Jag kan tänka mig att läsa en till bok av författaren men hoppas då på mer handling och mindre stampande på samma ställe. Men språket får hon inte ändra på, det är perfekt som det är.

Rekommenderas för: De som väntar på ett brev, språkuppskattande läsare eller de som är intresserad av andra världskriget.

Betyg 2,5/5 Kajsa Ankor

Betyg 2,5

 

Annonser

2 thoughts on “Om du får det här brevet – Sarah Blake

  1. johannasdeckarhorna maj 31, 2014 / 6:38 f m

    Spännande. Den här har jag varit nyfiken på länge men inte hunnit med att läsa ännu, så tack för påminnelsen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s