The Maze Runner #1: The Maze Runner – James Dashner

the-maze-runnerKajsas snabba tankar: Spännande YA-roman om labyrintspringande pojkar med eget språk.

Recension: Tänk att en dag vakna upp utan något som helst minne av vem du är. Det enda du minns är ditt namn. Det är just det som Thomas råkar ut för. En dag vaknar han upp i en hiss som för honom till ett stort gäng med andra unga pojkar. De har tillsammans byggt upp ett samhälle baserat på att alla får varsin syssla och ett gäng av de starkare pojkarna styr stället med järnhand.

Allt detta ändras när Thomas kommer till The Glade. Han gör genast ett namn för sig själv och får både nya vänner och några bittra fiender. Förändringarna slutar dock inte med att Thomas anländer utan The Glade får snart sin första kvinnliga invånare. Att hon ligger i koma gör ju det hela lite mer intressant.

Men vad gör då dessa människor i The Glade? Ja, varför de är där vet man inte riktigt än. Man får lite ledtrådar i slutet av boken men jag tror att detta förklaras närmare i nästa bok, THE SCORCH TRIALS. Runt The Glade finns det en enorm labyrint. Denna labyrint förändras dagligen då väggarna kan röra sig under natten. Dessutom är den fylld av hemska Grievers, vars gift leder till att personen förändras .

Den här boken var trevlig läsning. Författaren har lyckats bygga upp en värld som vi inte vet så mycket om men som ändå är intressant. Den är så pass intressant att sidorna bara flyger iväg. Jag spurtade igenom boken för att få reda på vad som händer, vilka som ligger bakom, för att se om de lyckas knäcka labyrintens gåta.

Karaktärerna är generellt starka. Min favorit är Chuck. Han är en av de yngre pojkarna i lägret och är full av värme, ödmjukhet och bus. Han är perfekt som side-kick till Thomas som är lite mer allvarlig och bekymrad. Men vem skulle inte vara det om man vaknade upp på ett främmande ställe utan minne…

En annan trevlig sak med boken var deras speciella språk. De använder sig av andra ord, till exempel shank som betyder kompis.

Man får som sagt inte vet speciellt mycket om varför de samlat en massa ungdomar i en glänta i mitten av en labyrint. Man får några få ledtrådar i slutet av boken men för att få veta mer måste man läsa vidare i serien. Nästa bok heter THE SCORCH TRIALS och jag ser verkligen fram emot att läsa den.

Rekommenderas för: Spänningssökare, vilsna eller de som uppskattar en välskriven bok.

4/5 Kajsa Ankor

Betyg 4

Annonser

4 thoughts on “The Maze Runner #1: The Maze Runner – James Dashner

  1. anette april 24, 2014 / 9:28 e m

    Spennende! Jeg er for tiden litt mettet på YA-bøker, men dette høres ut som en ordentlig godbit. Tusen takk for tipset 🙂

    • ladywindermere83 april 25, 2014 / 7:07 e m

      Jag rekommenderar den varmt, speciellt eftersom den även kommer på bio i höst. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s