The Kane Chronicles #1: The Red Pyramid – Rick Riordan

The Red PyramidKajsas snabba tankar: Första delen om två syskons äventyr med den egyptiska mytologin som fond.

Recension: Carter och Sadie är syskon. Dock bor de inte tillsammans. Sadie bor i London med sina morföräldrar medan Carter reser jorden runt med deras pappa, egyptologen. Deras mamma dog i en mystisk olycka för ca 6 år sedan.

Nu är det dags för syskonen att återförenas. Tillsammans med deras pappa beger de sig till The British Museum. En kaotisk händelse som involverar Rosettastenen leder till att även pappan försvinner. De båda syskonen står nu inför deras livs förändring och äventyr.

Katten Muffin, Sadies bästa vän, får följa med på resan. En resa som involverar allt från krokodiler, hieroglyfer, egyptiska gudar och onda magiker. En sak är säker, Carter och Sadie är inte bara två ungdomar, de är mycket mer än så!

Rick Riordan har även skrivit serien om Percy Jackson, en serie som har den grekiska mytologin som bakgrund. Jag är intresserad av all mytologi men kan betydligt mer om den grekiska än den egyptiska. Detta ledde till en hel del googlande under tiden jag läste boken för att kolla upp vilka alla gudar och monster är. Personligen gillar jag böcker som man lär sig saker av, precis som allt jag läst av Rick Riordan. För ungdomar är det här nog perfekt. De lär sig samtidigt som de inte riktigt märker att de lär sig.

Riordan skriver humoristiskt och med en glimt i ögat. Varje kapitel har en rolig rubrik som gör en nyfiken på vad som ska hända. Att sen mexikansk salsa (såsen alltså) får en avgörande roll gör ju det hela ännu mer festligt, olé! Samtidigt som det är kul är det även mycket spännande. Man vet aldrig riktigt hur historien ska arta sig då det kommer en hel del twists.

Karaktärerna är gulliga, men min favorit är Sadie. Hon är en kaxig tjej med mycket skinn på näsan. Carter är också intressant, men verkar lite väl mogen för sin ålder. Bokens uppbyggnad är upplagd som om de båda syskonen har gjort en inspelning och berättar vad som har hänt. Detta innebär i praktiken att två kapitel är med Sadies berättarröst och två med Carters och så Sadie igen. Detta är det som är bokens baksida. Berättarrösterna är så pass lika att jag inte har riktig koll på vem det är som skriver.

Nästa bok i serien heter A THRONE OF FIRE och där fortsätter kampen mot Set och Apophis, en kamp som jag ser fram emot väldigt mycket.

Rekommenderas för: Mytologiintresserade, Egyptenfrälsta, en och annan mumie eller varför inte till dem som uppskattade Percy Jackson-serien.

4/5 Kajsa Ankor

Betyg 4

Annonser

4 thoughts on “The Kane Chronicles #1: The Red Pyramid – Rick Riordan

 1. annasbokbord april 11, 2014 / 8:06 e m

  Är väkdigt sugen på att testa denba. Vet inte om det är jag som läser din recension fel eller är denna serie lite yngre i tonen än Percy Jackson?

  • ladywindermere83 april 12, 2014 / 9:34 f m

   Rekommenderar den verkligen! Upplever inte den som yngre i tonen, möjligen lite. 🙂

   • annasbokbord april 13, 2014 / 9:52 f m

    Låter bra. Får se när det blir av med läsandet av dessa, har några stycken i kö innan om man säger så 🙂

   • ladywindermere83 april 13, 2014 / 11:29 f m

    Förstår din situation. Samma här! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s